БДЖ. Дума: Скандалът в БДЖ е заради сигнал до ДАНС

...
БДЖ. Дума: Скандалът в БДЖ е заради сигнал до ДАНС
Коментари Харесай

Скандалът в БДЖ е заради сигнал до ДАНС за злоупотреби; Прокуратурата вкара Елена Йончева в източването на КТБ

БДЖ.

" Дума ":

Скандалът в БДЖ е поради сигнал до ДАНС за злоупотреби

Сигнал до ДАНС за злоупотреби в железниците, изпратен без знанието на министър Росен Желязков е довел до днешните оставки на управлението на БДЖ. Това описа самият министър на конференция. По-рано през днешния ден транспортното ведомство заяви, че шефът на борда Велик Занчев, основният изпълнителен шеф Владимир Владимиров и финансовият шеф в холдинга Филип Алексиев са подали молби за овакантяване. Това е станало по гледище на министър Желязков. Преди няколко дни той имал среща с тримата. Те го уверили, че всичко в БДЖ е наред - няма проблеми с разписанията на влаковете, локомотивите и вагоните са в редовност за зимния сезон. Единствено на работата им пречели непрестанните обжалвания на публичните поръчки, споделили те пред Желязков.

Имунитет.

" Сега ":

Прокуратурата вкара Елена Йончева в източването на КТБ

Игрите с кворума в Народното събрание станаха още по-сложни, откакто прокуратурата изиска депутатския имунитет на Елена Йончева и още петима народни представители - Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, Борис Кърчев от ГЕРБ, водача на " Воля " Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Разследващите подозират Йончева в пране на пари, присвоени преди този момент от Корпоративна комерсиална банка. Според тях има задоволително доказателства, че през 2012 година тя е направила общо сдружение с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата компания над 650 хиляди лева от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвинен по делото за източване на банката, настояват от прокуратурата. Оттам не прецизираха дали става дума за Цветан Василев.

Разследването против Йончева се появява 6 години след хипотетичното закононарушение и 4 години след банкрута на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото сдружение на Йончева и офшорката " Далий Трейдинг Лимитид ". Разследването обаче стартира едвам през това лято след сигнал на депутати от ГЕРБ. Защо се е чакало толкоз време, не стана ясно.

Боклук.

" 24 часа ":

Няма да има референдум в София за парно от отпадък

Столичният общински съвет отхвърли настояването на 15 общински съветници за осъществяване на локален референдум за създаване на апаратура, която да оползотворява горивото, създадено от завода за преправка на боклуци.

След 3 часа диспути предлагането бе отхвърлено от болшинството с претекст, че сходен референдум е незаконосъобразен, тъй като допитвания не може да се организират по тематики, които засягат бюджета. За провеждането на допитването гласоподаваха 16 съветници - от Политическа група 5, Българска социалистическа партия, ДСБ и " Нормална страна ".

Шефката на екокомисията в СОС Лорита Радева подсети, че тематиката за създаване на инсталацията, която ще създава топло и електрическа енергия за 70 000 семейства, се разисква от 11 години. " Няма място за плашила. София върви към съвременно и екологично решение за ръководство на отпадъците ", съобщи Радева.

Съд.

" Дума ":

Европейска комисия ще ни съди поради пропуски в сигурността на жп превоза

Европейската комисията (ЕК) реши да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България за това, че страната не е осигурила вярното транспониране и използване на законодателството на Европейски Съюз за сигурността на железопътния превоз.

Директивата изисква от страните членки да основат проверяващ орган, който в своята организация, юридическа конструкция и при вземането на решения е самостоятелен от железопътните предприятия, шефа на инфраструктурата, органа, налагащ таксите, органа, разпределящ инфраструктурен потенциал, и нотифицирания орган, както и от всяка страна, чиито ползи биха могли да са в несъгласие със дилемите, предоставени на проверяващия орган. В това отношение България не е осигурила цялостното транспониране и използване на директивата на национално ниво.

Целта е да се подсигурява развиването и подобряването на сигурността на железопътния превоз в Европейски Съюз. Всяка страна членка би трябвало да подсигурява, че следствията на катастрофи и произшествия се правят от непрекъснат орган, който включва минимум един следовател, който е дипломиран да извършва функционалността на виновен следовател при положение на произшествие или случай.

Мярка.

" Монитор ":

Пуснаха от ареста 77-годишната жена арестувана за опиати

Освободиха от ареста 77-годишната жена, арестувана в ареста по време на полицейска интервенция против разпространяване на опиати. Цветанка Чавкарска беше пусната под домакински арест поради възрастта си и здравословното си положение.

Според спецпрокуратурата незаконната група работила от лятото на 2017 година, а неин водач бил внукът на 77-годишната столичанка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР