Бдителен служител на летище Пловдив накара пътничка да свали струните

...
Бдителен служител на летище Пловдив накара пътничка да свали струните
Коментари Харесай

Прочутото из цял свят българско семейство лютиери Марино преживяха истински кошмар на летище "Пловдив" заради бдителен служител

Бдителен чиновник на летище Пловдив накара пътничка да смъкна струните на цигулката си, тъй като били „ рисков режещ инструмент “ и по този метод предотврати възможна опасност за живота на екипажа и пасажерите на полет до Италия, оповестява " Труд ".

Ето какво написа пострадалата Евелина Бодукова във фейсбук: „ Това е положението, в което излезе цигулката ни след контролите за сигурност на летище Пловдив (Крумово), България на път за Бергамо, Италия към дата 05/11/17 21.05 ч. с полет на Ryanair.

Бяхме принудени от чиновниците по сигурността да свалим струните на цигулката, с цел да не бъдат иззети и изхвърлени и да ги оставим на родителите ни, които ни изпращаха на летището. Струните били считани за “режещи предмети” и по тази причина евентуално рискови. Очакваме Министерство на вътрешните работи да вземе отношение. Очевидно, за някои от родните експерти по сигурността струните на цигулката са оръжие и по тази причина музикалният инструмент би трябвало да пътува на борда на самолетите без тях. “

Това научи на личен тил асеновградчанката Евелина Бодукова-Марино, която от 2002 година живее в италианския град Кремона със брачна половинка си Христо Маринов- Марино. Семейство Марино минават за едни от най- известните производители на струнни принадлежности на Апенинския полуостров и измежду техните клиенти са фамозни на Ботуша и по целия свят музиканти като Салваторе Акардо, Бруно Джурана и Даниел Авшаломов. При последния си полет на 5 т. м. до Милано-Бергамо и назад обаче семейство Марино, както в Италия са известни двамата български лютиери, стават жертва на неприятна преживелица на летище Пловдив с авиопревозвача „ Ryanair”.

„ Бяхме принудени от шефа на промяната, който отговаряше за сигурността, да свалим струните на цигулката, с цел да не бъдат иззети и изхвърлени. Когато разбра цената им, най-малко ни разреши да ги оставим на нашите родители, пристигнали да ни изпратят на летището. За тях струните на цигулката били „ режещи предмети” и евентуално опасни”, описа Ева Бодукова-Марино.

„ Отговорникът по сигурността даже се похвали по какъв начин неотдавна по същата причина предиздвикали музиканти да смъкват струните от китарите си”, добави картинката брачният партньор й Христо Маринов. Прочутият по целия свят лютиер мощно се тормози, когато разбра, че въпросният чиновник по сигурността ще бъде осъден за престараването си.

„ Лично за мен е престарание да накажеш човек за това, че си прави работата. Все отново той е отговорник по сигурността и прецизно извършва инструкциите за сигурност на полетите. Но и на него някой би трябвало да му изясни, че от всяко предписание има и изключения. И музикантите и техните принадлежности са едно от тях.

Говорих с мои другари и сътрудници от Израел, Палестина и Съединени американски щати, където контролът по летищата е най-строг в света и те останаха потресени от случилото се с нас на летище Пловдив. Световна процедура е цигулари, виолисти, виолончелисти, китаристи и тем сходни, да пътуват с инструментите си на борда на самолета.

Такива музикални принадлежности не се оставят в багажното поделение, защото са с доста нежен корпус, а някои костват даже над 1 милион $ или евро. Двамата обясниха, че даже за закупили обособен „ лоу-кост” билет за цигулката и на нея й се полагало настрана място в самолета за Милано-Бергамо. „ Самата цигулка е застрахована за 20 хиляди евро, само че за нас тя е скъпа, защото е направена с доста обич и особено за млади български дарования, които да пробият с този струнен инструмент на огромната интернационална сцена.

Тази цигулка съм я основал и посветил на татко ми, а за последно с нея свири Лили Милчева от Кюстендил, която в този момент към този момент е в Ню Йорк. Скоро тя ще попадне в ръцете на друго надарено българско дете”, разкри Христо Маринов-Марино.

„ Всеки инструмент има своя лична „ душа” и тон и те се дължат на фината конфигурация. За фина конфигурация на инструментите си при нас в Кремона особено идват цигулари и виолисти чак от Щатите, Англия и други далечни държави”, добавя Христо Маринов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР