BBVA приключи 2020 г. с печалба от 1,3 млрд. евро, което

...
BBVA приключи 2020 г. с печалба от 1,3 млрд. евро, което
Коментари Харесай

BBVA обявява обратно изкупуване на дивиденти и акции

BBVA завърши 2020 година с облага от 1,3 млрд. евро, което съставлява спад от 62,9% спрямо миналата година. Компанията разгласи разпределението на дивидентите, начислени на 2020 година и възнамерява да се върне към предходната си политика на погашение предвидимо през септември 2021 година, когато рестриктивните мерки на Европейската централна банка бъдат отстранени. Това също ще ускори възнаграждението на акционерите посредством назад изкупуване на 10% от капитала, откакто продажбата на американския бизнес завърши, написа. 

Групата, управлявана от Карлос Торес, направи негативна промяна от 2 милиарда евро за САЩ през първото тримесечие заради неприятните стопански вероятности, произлизащи от ковид. Освен това тя е получила облага от 304 милиона евро от продажбата на застрахователния бизнес в Испания на Allianz. Без корекцията в Съединени американски щати и продажбата на Allianz резултатът ще падне с 36,1% до 3 милиарда евро, показва предприятието.

Само през четвъртото тримесечие групата е отчела облага от 1,3 милиарда евро в съпоставяне със загубите от 155 милиона през последното тримесечие на 2019 година. 

BBVA разгласи набор от ограничения за заплащане на акционерите посредством дивиденти и назад изкупуване на акции. Предприятието съобщи за разпределението на паричен дял в размер на 0,059 евро бруто на акция, приспаднат към облагата на групата през 2020 година, при изискване че получи съответните позволения, както е предложено от ЕЦБ. Освен това, тя сподели желанието си през 2021 година да се върне към своята политика за хонорари на акционерите, състояща се в годишно систематизиране сред 35% и 40% от облагата, напълно в брой, посредством две заплащания (очаквано през октомври и април), когато рекомендацията на ЕЦБ се отмени и няма спомагателни ограничавания.

По същия метод е избрана и задачата за назад изкупуване на почти 10% от елементарните акции след приключването на продажбата на BBVA USA, която се чака да стане в средата на 2021 година Всяко решение в това отношение ще изисква утвърждение от акционерите, както предлагат от Европейската централна банка и ще зависи, наред с други фактори, от цената на акциите.

Нетният лихвен приход на предприятието за годината възлиза на 16,8 милиарда евро, което е със 7,3% по-малко. Брутният марж е 22,9 милиарда евро, с 6,1% по-малко, а чистият марж е 12,2 милиарда, което е спад от 2,7%. Оперативните разноски са намалели с 2,6% на годишна база. 

Източник:

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР