BBC публикува анализ на Тара Маккелви за ролята на Тръмп

...
BBC публикува анализ на Тара Маккелви за ролята на Тръмп
Коментари Харесай

Неглижират ли САЩ белия екстремизъм?

BBC разгласява разбор на Тара Маккелви за ролята на Тръмп и расизма в всеобщите стрелби в Съединени американски щати в последни дни, които лишиха живота на десетки и раниха още доста. Ето какво гласи той, в превод на БГНЕС.
Американските управляващи проверяват стрелбата в Ел Пасо, в резултат на която починаха 22-ма души, като вероятен случай на " локален тероризъм ". Колко огромна опасност е този тип гнет и по какъв начин Съединени американски щати се борят с него?
Полицията има вяра, че белият обвинен Патрик Крусиъс е минал стотици километри през Тексас до град с испанско болшинство, с цел да извърши офанзивата си. Смята се, че той е създател на документ, оповестен минути преди стрелбата, в който се споделя, че нападението е " отговор на испанската инвазия в Тексас ".
В изказване ФБР показва, че офанзивата " акцентира продължаващата опасност от страна на локални екстремисти и причинители на закононарушения от ненавист ". Бюрото също по този начин съобщи, че е обезпокоено, че „ основани в Съединени американски щати екстремисти могат да бъдат въодушевени от тези и предходни високопрофилирани офанзиви да вземат вземат участие в сходни актове на принуждение “.
Миналия месец ФБР съобщи, че този тип принуждение е във напредък и по-голямата част от него е стимулирана от някаква форма на идеология за превъзходството на бялата раса.
И по този начин, какъв брой огромен е казусът?
Десните екстремисти бяха свързани с минимум 50 убийства през 2018 година, което я прави една от най-лошите години във връзка с извънредно дясното принуждение от 1995 година. съгласно откриватели от Лигата за битка с клеветата (ADL), организация, която следи за закононарушения от ненавист.
Приблизително 3/4 от убийствата от екстремисти са осъществени от лица, свързани с групировки за бяло предимство, съгласно откривателите на ADL.
Насилие, породено от лица, свързани с десни групи, без значение дали посредством техните онлайн връзки или идеологически афинитет, стана причина за тъмно национално и интернационално заглавие доста преди Ел Пасо.
Жена беше убита в синагога в Поуей, Калифорния, през април, а 11 души починаха при нахлуване против синагога в Питсбърг предходната година.
Според анализаторите тези убийци споделят обща идеология, принуждение, фанатизъм и ненавист и са инспирирани от хора, които срещат в онлайн общности като 4chan и 8chan - портали, където се разискват свободно белия шовинизъм и други вирулентни форми на расизъм.
Правят ли американските управляващи задоволително?
Служители на ФБР споделят, че следствията им не престават на фона на възходящата опасност от тези групи. През юли шефът на ФБР Кристофър Урей сподели на членовете на правосъдната комисия на сената на Съединени американски щати, че сътрудниците са направили десетки арести по делата за локален тероризъм през предходните девет месеца. Според Урей тези случаи са от две разнообразни категории - " принудителен екстремизъм в локални условия ", термин, който той и други сътрудници на ФБР употребяват, с цел да опишат човеци, въодушевени от " световни джихадисти ", и " локален екстремизъм ", група, която съгласно Урей, включва тези, които са „ стимулирани от някаква версия на това, което би могло да се назова принуждение, обвързвано с превъзходството на бялата раса “.
Агентите на ФБР са арестували към 100 души във всяка категория.
Други обаче не са съгласни с оценката на Урей за работата на бюрото. Те споделят, че без значение от броя на арестите, осъществени през последните няколко месеца, сътрудниците на ФБР и други федерални управляващи обръщат по-малко внимание, в сравнение с би трябвало, на битката с десния екстремизъм в Съединени американски щати. Тези критици споделят, че федералните управляващи са сложили прекомерно огромен акцент върху разрастването на хипотетичните „ джихадисти “ в Съединени американски щати и са „ изпуснали акцента “ в напъните за битка с групи за превъзходството на бялата раса.
Факторът " 11 септември 2001 година "
След нападението на „ Ал Кайда “ против Съединени американски щати през 2001 година чиновниците на Вашингтон вложиха големи запаси в напъните за битка с тероризма. Според отчет на основания във Вашингтон „ Стимсън център “, Съединени американски щати са изразходвали 2,8 трилиона $ през фискалните години 2002 до 2017 година за битка с тероризма в световна акция за ограничение на екстремисткото принуждение, което се води посредством военни и други средства.
От тази сума разноските за вътрешна сигурност - или за опазване на хората в Съединени американски щати в сигурност - съставляват 35% или почти 979 милиарда $.
С течение на времето, съгласно анализаторите, вложението на запаси в битката със закани от групи като „ Ал Кайда “ и така наречен „ Ислямска страна “ значи, че други закани получават по-малко внимание. Но заплахата от белите екстремистки групи продължава да нараства.
Щом управляващите схванат, че някой има връзки с интернационалните джихадистки групировки, слагат тези лица под наблюдаване. Но нападенията против синагоги в Съединени американски щати, набези, осъществени от лица, свързани с десни екстремистки групи, не резонират с управляващите по метода, по който заканите от джихадистките групировки в предишното. " Феноменът на всеобщата пукотевица се преглежда като част от американския метод на живот - за жалост ", споделя Даниел Бенджамин от Дартмутския лицей, работил като координатор на Държавния департамент на Съединени американски щати за битка с тероризма от 2009 година до 2012 година. " И не бе обърнато задоволително внимание на идеологията зад тези офанзиви. "
Според него има още един детайл, който способства за относително слабото отношение на управляващите към групите за бяло предимство: главен мотор на расизма в тази страна. " Длъжностните лица не са подлагани на опасност от вътрешната страна - и от хора, които наподобяват на тях - както са били под опасност извън с непозната идеология. В последна сметка, идеологията за бялото преъвъзходство е детайл на американския метод на живот доста преди гражданската война. "
Майк Джърман, някогашен сътрудник на ФБР под прикритие,, е склонен. Той споделя, че ФБР не е " третирало еднообразно всички терористи ", обяснявайки, че сътрудниците " са се съсредоточили върху мюсюлманите и мюсюлманите-американци, само че в това време смъртоносната опасност от белите борци за предимство е била пренебрегната ".
Променящ се пейзаж на заканите
Някои от най-мощните десни екстремистки организации в Съединени американски щати съществуват много преди 11 септември. Една от групите, Stormfront, която анализаторите разказват като уеб страница за бяло предимство, е основана през 1996 година и работи като ентусиазъм за Дилън Рууф, стрелецът, умъртвил 9 души в черква в Чарлстън през 2015 година Друг уебсайт, Daily Stormer, съществува от години.
Но неотдавна онлайн общностите за десни екстремисти и бели националисти нарастват по известност и мощност и времето за радикализация на новите членове се форсира фрапантно.
" Интервалът от мълния до гръм " - от момента, в който някой за първи път се среща с идеологията, до действителна офанзива - " радикално е намалял ", споделя Джон Фармър, някогашен общоприет прокурор на Съединени американски щати и създател на „ The Ground Truth: The Untold Story of America Under Attack on 9/11 “ (разкриваща неразказани истории за истината за офанзивата на 9 септември 2011 година – бел. прев.).
Процесът на радикализация, който отнемаше месеци или години в този момент е въпрос единствено на няколко седмици. Това затруднява федералните управляващи да разпознават заговорите за принуждение и да намират хората, които възнамеряват нахлуване.
Какво ще се случи в този момент?
Много хора се съмняват дали американските чиновници поставят задоволително старания в изправянето си против новите закани от десните екстремисти.
" ФБР прави чудесна работа ", споделя Ричард Барет, някогашен шеф по световните антитерористични интервенции в МИ6, английската задгранична разследваща организация. " Те наблюдават от близко тези групи - и са съсредоточени върху това от известно време. "
Федералните управляващи проверяват стрелбите в Ел Пасо като вероятен случай на локален тероризъм. Те също се пробват да спрат десните екстремисти да завземат обществените медии и онлайн платформите и принудиха една от услугите да бъде закрита.
В допълнение чиновници на ФБР започнаха да профилират тези, които имат вяра в радикалните теории на конспирацията като евентуална опасност, от първостепенно значение за бюрото, както написа кореспондент на Яху Нюз, и знак, че сътрудниците се борят с ново съзвездие от закани, такова, което включва десен екстремизъм, както и идеологии, които се внедряват от чужбина.
Но мнозина считат това за сложна борба. Преди време президентът беше упрекнат, че снижава опасността от крайнодесни групи. Той също бе подложен на критика, че демонстрира назадничавост към малцинствата на своите политически манифестации.
В понеделник Тръмп зае доста по-силна позиция след атентата в Ел Пасо: " В един глас нашата нация би трябвало да осъди расизма, фанатизма и бялото превъзходство ", сподели той, въпреки че на нормално хипербързия президент бяха нужни 24 часа, с цел да произнесе тези думи.
Критиците на президента чакат да схванат дали в този момент той ще се придържа с тази по-строга позиция или езикът му ще омекне, когато приближаващата политическа рецесия нахлуе и той още веднъж поеме по пътя на акцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР