Базовата цена при новата бонус-малус“ ще бъде над триста лева

...
Базовата цена при новата бонус-малус“ ще бъде над триста лева
Коментари Харесай

За 3 месеца Гражданската мина 280 лева скача с още 10 от януари

Базовата цена при новата „ бонус-малус “ ще бъде над триста лв.

Ново нарастване на цената на застраховката " Гражданска отговорност " през последните три месеца изненада клиентите на половината от застрахователни компании, сподели инспекция на " Монитор ". През последните 90 дни безусловно всички компании са оскъпили полиците си, само че в случай че при половината цената се е повишила с едвам няколко лв., то при четири компании растежът е от 10 до 25 на 100 повече. Най-драстичното нарастване е от 80 лв., а междинната цена на наложителната застраховка е 280 лв., или с над 100 лв. повече от началото на годината.

До 2017 година цените на наложителната застраховка освен не растяха, само че и даже се понижаваха при някои компании поради огромната конкуренция. Посоката обаче се обърна от тази година и в случай че междинната цена за кола с мотор до 2000 куб. см и умел водач през 2017 година бе към 180 лева, в този момент е съвсем със 100 лева от горната страна. Повече ще заплащат водачите освен в столицата, която е най-рисковият град, само че и във всички области, където цената е с към 30 лв. по-ниска от София. Причините, които може да се изброят за повишаването на застраховката, са решението на Върховния касационен съд (ВКС) за по-широк кръг на родственици с право на обезщетение, отчета на финансовата комисия за събраните награди и банкрута на кипърското сдружение " Олимпик ".

Застрахователни брокери и сътрудници предизвестяват свои клиенти, че до Нова година цените ще се запазят, само че след Нова година цената на полицата ще скочи с 10 на 100. Ако новата система " бонус-малус " за установяване на цената на застраховката " Гражданска отговорност " бъде призната след нейното разискване, базовата цена на наложителната застраховка ще бъде в рамките 350 лв., разясниха представителите на застрахователния отрасъл пред " Монитор ".

При " бонус-малус ” концепцията е, че неприятните водачи ще заплащат до плюс 400%, положителните водачи до минус 25%. Само че 25% по-малко награда ще бъдат достигнати след шест-седем години, в случай че не си направил нито едно нарушаване. Мнозина обаче попитаха за какво малус точки ще се пишат и на колите. " Основният принцип, по който би трябвало да работи, е въз основата на притежателя, т.е. аз владея една кола и оттук насетне пътнотранспортните катастрофи и санкции се пишат на моя сметка, без значение от това кой ръководи колата. Ако под някаква форма малусът не бъде прикачен и към автомобила, методът за заобикаляне на системата би бил доста по-лесен ”, изясни Николай Петров, шеф на отдел в " Застрахователен контрол ” в Комисията за финансов контрол, пред Нова тв през вчерашния ден.

Шофьорите са осъдени единствено в случай че са притежатели или подписват " Гражданска отговорност ”. " Системата ни е направена по този начин, че в случай че вие цялостен живот карате непознати коли и нямате личен, вие в никакъв случай няма да усетите системата " бонус-малус ”, тъй като в никакъв случай няма да сключите " Гражданска отговорност ". Но в случай че законът не ви разрешава да карате автомобил, без да сте вписан в неговия регистрационен номер, не би могло да бъде направено по този начин, т.е. ние не можем да създадем 100% обективна система в обстановка, в която събитията са несъвършени ", посочи Петров.

Тълкувателното решение на Върховен касационен съд за по-широк кръг на родственици с право на обезщетение също даде опция за растеж на цените през последните месеци. По данни на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) за 3 месеца от решението на Върховен касационен съд досега подадените искания са 318, от които 145 са постъпили по правосъден, 173 по непринуден ред. По тях 728 наследници са от новия кръг и исковете са на стойност 100 млн. лв.. " Темповете на искане на компенсации ще се ускоряват, колкото по-широк става дебатът ", предвижда Нестерова през предходната седмица и добави, че застрахователите се плашат от необятния кръг на претендиращи - баби и дядовци, внуци, лели и чичовци.

Но данните се употребяват от застрахователите за нечиста сделка разяснява пред " Монитор " юрист Деян Николов, който се занимава със застрахователно право. " Сега всички тези прогнози, които ги вършат и поради които желаят да бъдат прокарани тези законови промени, ги вършат въз основата на предявени искания към тях. Но това, че е предявена рекламация от някой, не значи, че ще му бъде изплатено обезщетение или че съдът ще му почете желае. Голяма част от тези искания няма да бъдат почетени ", счита Николов. Защото тълкувателното решение на Върховен касационен съд е, че по изключение ще се присъжда обезщетение на братя, сестри, баби и дядовци, а те ще бъдат една доста дребна част от всичките тези искания, добави юристът.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР