Базисният проблем е, че всички партии не искат да управляват,

...
Базисният проблем е, че всички партии не искат да управляват,
Коментари Харесай

Проф. Александър Маринов: Борисов проби политическата изолация на ГЕРБ

" Базисният проблем е, че всички партии не желаят да ръководят, а да вървят на избори ".

Така политологът проф. Александър Маринов, консултант на премиера и ръководител на Стратегическия съвет към президента, заключи политическата рецесия пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Маринов е на мнение, че няма да се появи нова коалиция, това по-скоро са политически маневри.

 

" Една от главните маневри на Борисов, изключително след изборите, беше да пробие политическата изолираност и да покаже, че без ГЕРБ нищо не може да стане, че по тази причина с ГЕРБ се беседва, да смъкна тази стигма от ГЕРБ и в полза на истината значително съумя.
Засега това не води до осъществяване на управнически мандат, само че и сигурно ГЕРБ през днешния ден не е в такава глуха защита, в каквато беше примерно преди година ".

Той добавя, че " главната причина е в неумението на четворната коалиция, която беше анти ГЕРБ коалиция, да реализира някакъв забележим прогрес в промяната на модела, тъй като изолацията на ГЕРБ значи присъди, място на позорния дирек и значи да се уточни какво в тяхното ръководство е било недопустимо и да се промени като модел, като нормативна рамка и институционална процедура ".

Съветникът на премиера разяснява и смисъла от лидерската среща, проведена от Българска социалистическа партия.

" Първо, в даваните условия тя беше безсмислена, беше някакъв ход. Българска социалистическа партия трябваше да направи нещо и не бих споделил, че това е най-успешното. Второ, лидерската среща съгласно мен е финалът, а не началото на едни договаряния. Първо би трябвало да се отработи основата на една допустима коалиция, а по-късно посредством водачите да се види дали има политическа воля.

Лидерите няма по какъв начин да вървят преди специалистите. Те не могат да дефинират дали става или не, преди да е ясно тази коалиция защо се събира, в какъв формат ще бъде, в какъв небосвод, кой ще я поддържа в Народното събрание, на какво разчита. Както виждате, някои водачи не участваха, а други отидоха, с цел да преследват своите цели. Всеки си изигра ролята ".

Проф. Маринов заключи политическата рецесия по този начин:

„ Всяка партия беше решила авансово в каква роля би трябвало да се изявява с оглед изгодите и вредите от възможни избори, защото нито една от тях не смее да поеме отговорност за присъединяване в ръководство във вероятните в този парламент конфигурации. Ясно е, че всички те са токсични “.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР