Базираният в Обединеното кралство стартъп за енергийни технологии First Light

...
Базираният в Обединеното кралство стартъп за енергийни технологии First Light
Коментари Харесай

Английски стартъп съобщи за пробив в областта на ядрения синтез с помощта на „електрическо оръдие“

Базираният в Обединеното кралство стартъп за енергийни технологии First Light Fusion разгласи пробив в региона на нуклеарния синтез благодарение на своята нова технология.

First Light сполучливо е тествала своето „ електрическо оръдие “ за запалване на горивото в дейната зона на тестовия си реактор.

Този крайъгълен камък, разгласен единствено няколко седмици след различен пробив в американското ѝ изпитателно оборудване, приближава устойчивия нуклеарен синтез до действителността. С помощта на това „ електрическо оръдие “, компанията е съумяла да усили дистанцията, което изминава нейният реактивен снаряд с 10 пъти.

Преди това компанията е употребила импулсна машина за електромагнитно изстрелване на снаряди. Това им е разрешило да реализират оптимално разстояние от 1 сантиметър.

„ Основният стадий ще помогне за решаването на едно от основните инженерни провокации при проектирането на електроцентрала за термоядрен синтез на снаряди. Той е част от продължаващата работа на основаната в Оксфорд компанията по проектирането на пилотна електроцентрала, способна да създава комерсиална сила посредством термоядрен синтез. “

обясняват от First Light в известие за пресата

Важен стадий в региона на термоядрения синтез

First Light изследва нуклеарния синтез, като употребява неповторим способ, наименуван синтез с инерционно задържане. Той включва изстрелване на високоскоростен снаряд, с цел да се основат високи температури и налягане, които провокират реакция на синтез.

Този способ генерира високите температури и налягания, нужни за термоядрените реакции, като употребява снаряд за компресиране на цел, съдържаща термоядрено гориво с необикновено висока скорост. Този развой е сходен на изстрелването на запалителна свещ в мотор с вътрешно горене.

Този способ основава рисковите температури и налягания, нужни за реализиране на термоядрен синтез посредством компресиране на цел, съдържаща термоядрено гориво благодарение на снаряд, движещ се с голяма скорост. Разстоянието „ Standoff “ е дистанцията сред мястото, откъдето се изстрелва „ снарядът “ и „ целта “ – мястото, където се прави имплозията на термоядрения синтез.

First Light се изправи пред съществено предизвикателство да усили дистанцията сред снаряда и задачата в своя термоядрен реактор.

Използвайки метода на „ електрическото оръдие “, компанията съумя да усили дистанцията до снаряда до 10 см, което е 10 пъти повече от предходния връх.

Това обаче е единствено част от пътя на First Light с нейните нови реактори. Те се нуждаят от разстояние от няколко метра, с цел да основат жизнеспособна електроцентрала. Техниката дава обещание да реализира този „ Свещен Граал “ на производството на неограничена чиста сила.

Целта на First Light е да създаде допустимо най-нискорисковата и най-простата, мащабируема структура на централата. Чрез увеличение на силата на изстрел и понижаване на честотата First Light цели да реализира по-малък общ размер на централата с доста по-нисък риск.

„ Това е значим миг за First Light и резултат от голямо количество старания, време и неизменност на целия екип. Този опит показва метод, по който можем да създадем това и е вълнуваща стъпка в вярната посока. “

изяснява Мила Фицджералд, академик във First Light Fusion
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР