Базираният в Индия виртуален доставчик на широколентов интернет Excitel Broadband,

...
Базираният в Индия виртуален доставчик на широколентов интернет Excitel Broadband,
Коментари Харесай

Българо-индийският Excitel планира да набере 30 млн. евро до 2 години

Базираният в Индия виртуален снабдител на широколентов интернет Excitel Broadband, който е учреден от трима българи и двама индийци, има намерение да набере 20-30 млн. евро под формата на серия С финансиране след към 18-24 месеца, твърди съоснователят на компанията Виктор Францес.

Компанията ще употребява ресурса, с цел да откри партньорства с производители на медийно наличие и домашно развлечение, да сътвори известност на марката и да усъвършенства автоматизацията, софтуера и технологията си, сподели той. С това финансиране Excitel ще навлезе в над 100 нови града в Индия, предава different.capital.

През предишния месец Excitel приключи серия B финансиране за 4 млн. евро, разясни Францес. Една четвърт от настоящото финансиране ще се употребява за разработка на програмен продукт, а останалата част - за разширение на бизнеса, като задачата е да бъдат достигнати 500 хиляди клиенти в Индия през идващите 24 месеца.

„ Ние предоставяме услуги на 200 000 клиенти в Делхи и Хайдерабад, като станахме третият по величина снабдител на интернет услуги за интервал от 18 месеца. Настоящото финансиране ще ни помогне да навлезем в още три града в Индия ", сподели той. Приходите от продажби - от такси за предплатени и месечни абонаменти – за 2017 година на софтуерната компания възлизат на 15 милиона евро, а месечните разноски възлизат на 1,2 милиона евро.

В серия В на финансирането участваха фондовете NEVEQ Capital Partners, Impetus Capital и BlackPeak Capital дружно с други вложители. Стойността на компанията преди вложение (pre-money) e 40 млн. евро. Набраният досега капитал е повече от 5,5 милиона евро, като създателите ѝ са вложили 1 млн. евро в развиването на компанията.

Excitel употребява инфраструктурата и услугите на хиляди дребни, самостоятелни кабелни оператори в Индия. Бизнес моделът ѝ е подобен с този на индийския онлайн хотелски агрегатор OYO или като на Uber в транспортния бранш.

Целта на компанията е да достави наличен, високоскоростен, широколентов интернет на потребителите, които желаят да гледат безкрайно HD наличие в някой от 100-те милиона домове в Индия, сподели Францес. Нейната визия е да се трансформира в преобладаваща различна IP платформа за забавление, достигайки до милиони консуматори в огромните градове.

Според данни на Excitel компанията има 10 000 кабелни сътрудници в Делхи и Хайдерабад, 7 000 км от градските оптични мрежи, ръководени от нея, с 50 000 км последна права (last mile) партньорски мрежи. Excitel не построява лична оптична мрежа, само че обслужва клиентите си, като дават опция на локалните кабелни оператори да дават интернет и да уголемяват бизнеса си, споделя Виктор Францес, представен от different.capital.

В Индия пазарът има 50 млн. градски семейства, спадащи към междинната класа, от които 10 млн. семейства употребяват широколентови мрежи.

Според Института за контролиране на далекосъобщенията на Индия интернет пазарът в страната е формиран съвсем напълно от клиенти на мобилни услуги - 422 млн. клиенти към първото тримесечие на 2017 година, включващи 146 млн. теснолентови клиенти и 277 млн. широколентови клиенти. По-малко от 20 млн. клиенти употребяват закрепени интернет услуги, главно върху остаряващите DSL и DOCSIS кабелни технологии.

Според Kantar India Media Mobile Usage Report (2016 г.) времето, което прекарва един индиец приблизително на седмица с медийно наличие е 34 часа, от които 28 часа с мобилни устроиства, 4 часа пред тв приемника и 2 часа с печатни медии. 45% от времето прекарано с мобилни устройства е за забавление, като това е трафик, който ще се разпределя и към широколентов интернет за семействата.

Към 2015 година най-големият дял от популацията употребяващо интернет – групата сред 15 и 24 годишните, съставлява 36% от популацията на Индия и възлиза на малко над 450 милиона души. Тази група съставлява 66% от потребителите на интернет (2017 година). Отделно, за интервала сред 2005 и 2015 години броят на семействата с най-високи приходи в Индия, тези сред 7 хиляди и 34 хиляди $ годишно, е повишен от 14 милиона на 66 милиона.

Според Националния съвет за приложни стопански проучвания на Индия до 2025 година се чака възходящата индийска междинна класа да се удвои и да доближи съвсем 600 милиона души. Около 440 милиона живеят в градове, съсредоточени допълнително от 60 милиона семейства, сподели Съветът.

Основните снабдители на интернет услуги, основани в Индия, са ACT, Hathway и DEN.

Основателите на индийската Excitel са българите Виктор Францес, Николай Горчилов и Пламен Петков. Към тях по-късно в построяването на Excitel се присъеденяват и индийците Вивек Райна и Прашант Кумар Сингх. Виктор Францес и Николай Горчилов бяха измежду създателите на телекомуникационната компания “Орбител ”, която при започване на 2006 година бе добита от следената от Deutsche Telekom Magyar Telekom за 8 млн. евро. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР