Базираната във Великобритания компания OneWeb е на крачка от това

...
Базираната във Великобритания компания OneWeb е на крачка от това
Коментари Харесай

Starlink ще се сблъска с конкуренция от страна на британската OneWeb

Базираната във Англия компания OneWeb е на крачка от това да има задоволително спътници в орбита, с цел да покрие цялото пространство на Земята. След като бъде подготвена с това, Starlink на Илън Мъск няма да бъде единствената компания, която предлага такава услуга, оповестява BBC.

Както OneWeb, по този начин и Starlink залагат на съзвездия от спътници в ниски околоземни орбити (LEO) вместо на стандартните геостационарни орбити (GEO). По-малката височина на LEO спътниците оказва помощ за понижаване на латентността или забавянето, което е належащо на данните, с цел да извършат обиколка по мрежата. По-ниската инертност значи по-бърза интернет връзка, по-плавни видеоразговори и безпроблемно изцяло прекарване.

Миналата седмица OneWeb изстреля 40 спътника, с което усили общия брой на своите спътници до 580. Друго изстрелване през идващите няколко седмици ще усили още повече покритието. Преди три години компанията беше в тежко състояние със единствено 80 спътника в орбита, а финансите ѝ се сринаха.

Компанията беше избавена от взаимно дружество сред държавното управление на Обединеното кралство и интернационалния снабдител на телекомуникационни услуги Bharti и направи незабравим поврат, като до момента е изпратила в орбитата още 500 спътника.

Флотилията от спътници на OneWeb е разграничена на 12 обособени равнини в небето и разчита на автоматизация за тяхното ръководство. Това е единствената друга компания, с изключение на SpaceX на Мъск, която до момента е извеждала спътници в орбита за даване на комерсиални интернет услуги. Интересно е, че OneWeb употребява услугите за изстрелване на SpaceX, с цел да извежда спътниците си в орбита.

Тук обаче приликите сред фирмите свършват. За разлика от Starlink, която се пробва да притегли самостоятелни клиенти към своята услуга, OneWeb се стреми да притегли съществуващи снабдители на телекомуникационни услуги, които желаят да добавят или разширят своите мрежи. По този метод компанията се освобождава от нуждата да кандидатства поотделно за регулаторни разрешителни във всяка страна, в която възнамерява да оперира.

Очаква се спътниците, които компанията изпрати предходната годин да стартират да работят до май тази година и да дават услуги в 48 щата на Съединени американски щати, както и в северните средиземноморски региони.

До края на лятото услугата ще обхване Мексико, Северна Африка и Индия. Екваториалните региони могат да бъдат свързани до края на годината. Ще последва и свързване над Антарктида, което ще обезпечи световно покритие.

Освен това OneWeb се стреми да се слее с френската компания Eutelsat, която популяризира телевизия посредством своята сателитна мрежа. Когато сливането се реализира, компанията може да бъде в положение да играе роля в европейското съзвездие за съгласуваност Iris Squared.

С размер на съзвездието, по-малък от 1 000, OneWeb е подготвена да се съревновава със Starlink. Ерата на сателитният интернет към този момент в действителност е почнала.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР