Базираната в Скопие компания BB Classic Cars планира да започне

...
Базираната в Скопие компания BB Classic Cars планира да започне
Коментари Харесай

Северна Македония ще произвежда електромобили

Базираната в Скопие компания BB Classic Cars възнамерява да стартира произвеждане на личен електрически автомобил. Компанията ще възвръща остарели коли и ще трансформира някои от тях в електрически, благодарение на държавен фонд за нововъведения, отчасти ориентиран към поощряване на по-екологичните технологии, оповестява Аutoblog.

Северна Македония, която желае да се причисли към Европейския съюз, където се чака да влязат в действие строги правила за излъчванията през 2020 година, се бори със съществено замърсяване основно от излъчванията на коли и въглища. Затова и локалните управляващи възнамеряват въвеждането на дотации за покупка на транспортни средства с по-ниски или нулеви нездравословни излъчвания.

Проектът на BB Classic Cars е обвързван с преобразуването на модела Zastava 750 в електрически автомобил. Оригиналният автомобил, известен във към този момент несъществуващата Югославия, се употребява с голяма известност в страната. "Двигателят има доста по-голям капацитет за надалеч по-голяма продуктивност и по-висока скорост, само че ние го ограничихме до 120 километра в час ", сподели Милорад Китановски, шеф на BB Classic Cars.

Преобразуваните коли ще са оборудвани с електрически мотори, създадени от немския Kessler, който също има цех в Северна Македония. Китановски не дава информация какъв брой е вложила компанията, с цел да извърши преобразуването.

Автомобилът може да измине 150 километра с едно зареждане, до момента в който времето за зареждане е към три часа с домашното зарядно устройство и единствено 15 минути с бързи зарядни устройства. "Цената за три часа зареждане е по-малко от 1 евро за 10 киловата, какъвто е потенциалът на батерията ", сподели Китановски. Цената е към 20 000 евро и компанията търси основно купувачи от чужбина, добави той.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР