Базиликата Саграда Фамилия в Барселона има световна слава като архитектурно

...
Базиликата Саграда Фамилия в Барселона има световна слава като архитектурно
Коментари Харесай

Една от емблематичните катедрали в Европа е незаконна?

Базиликата " Саграда Фамилия " в Барселона има международна популярност като архитектурно богатство. Невероятният шедьовър на каталунския проектант Антони Гауди притегля милиони гости годишно, макар че към момента е в развой на създаване, 136 години след началото на строителството си.

Това, което липсва на тази неповторима постройка в продължение на повече от век, е позволение за градеж, написа New York Times.

Базиликата се съгласи да заплати на градските управляващи 36 млн. евро в продължение на 10 години, с цел да уреди разногласието за законосъобразността на строителните действия и да поеме част от разноските за усъвършенствания в превоза към емблематичната постройка.

Използвайки разрешителното като лост, администрацията на левия кмет на Барселона Ада Колау се зае със " Саграда Фамилия ", присъединявайки се към дейностите на градските управляващи в цялата страна да оспорват правния и данъчния статут на парцели на Римокатолическата черква. Самата Колау приветства съглашението като историческо.

Управителният съвет на емблематичната постройка отхвърля всякакво престъпление, потвърждавайки, че е получил позволение за градеж - издадено през 1885 година от Сант Марти де Провансалс, което по това време е било без значение градче.

 Градовете с най-необичайна архитектура
Градовете с най-необичайна архитектура

Сградите на Антони Гауди вършат Барселона водач

Градските управляващи настояват, че откакто Сант Марти е обхванат от града няколко години по-късно, строителството изисква позволение от Барселона. Бордът отвърна, че в продължение на повече от един век никой не е изискал такова нещо.

Строежът на " Саграда Фамилия " стартира през 1882 година, чийто коренен дизайн, включващ детайли на готическо възобновление, арт нуво, модернизъм и азиатско изкуство, е сравняван с какво ли не, даже с подводна гора от морски водорасли и корали.

Гауди умира, откакто е ударен от трамвай през 1926 година, като планът е приключен единствено на 1/4, а десетилетия след гибелта му напредъкът e муден, непостоянен и постоянно интензивно обсъждан. Но темпото на работа се подвигна през последните години. Емблематичната катедрала е приключена на над 2/3, а проектантите се надяват да бъде изцяло подготвена през 2026 година, в точния момент за стогодишнината от гибелта на Гауди.

Критиците настояват, че " Саграда Фамилия " се е отдалечила прекомерно доста от визията на Гауди - някои от проектите му са били разрушени от дълго време - или че е по-привлекателна като един от най-големите незавършени монументи в света.

Дори незавършена и заобиколена от строително скеле и кранове, неповторимата постройка е най-известният монумент в Барселона , посетен от над 10 000 души дневно и изобразен на безчет пощенски картички и календари. През ноември 2010 година папа Бенедикт XVI освещава църквата като базилика и отслужва меса пред 7000 души.

 Европейските градове, които към този момент не желаят туристи
Европейските градове, които към този момент не желаят туристи

Дестинациите търсят метод да се оправят с големите тълпи от гости

Кметът Колау и нейната администрация упрекват управителния съвет на базиликата, че строителните действия се правят без позволение за градеж, защото не са подадени нужните проекти за разрушение на съществуващите жилищни здания, с цел да бъде приключена еспаландата на " Саграда Фамилия " и не заплащат дължимите налози за строителството.

Оплакванията на града провокираха напрежение в страна, където в продължение на няколко десетилетия църквата умерено записва хиляди парцели, в това число известната катедрала-джамия в Кордоба, като освободени от налози, като се стигна до завеждане на искове за укриване на налози и спор за това по какъв начин църквата харчи приходите от туризма.

След като социалистическият министър председател Педро Санчес пристигна на власт през юни, държавното управление му разгласи, че ще разгласява списък на всички парцели, претендирани от католическата черква, отваряйки вратата към евентуалните провокации пред тази благосъстоятелност.

Колау се изправи пред публичен напън за разрешаване на спора към " Саграда Фамилия " преди очакващата я сложна акция за преизбиране идната пролет.

Според договорката, реализирана тази седмица, градските управляващи ще продължат с построяването на транспортна инфраструктура към емблематичната постройка, в това число изследвайки опциите за създаване на под земята проход, свързващ базиликата непосредствено с най-близката метростанция.

Споразумението не позволи разногласието за плануваното изземване на околните домове.

Но базиликата най-накрая ще има позволение за градеж.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР