Базиликата като Колодрума! Цената скочи главоломно, а къде отиват парите?

...
Базиликата като Колодрума! Цената скочи главоломно, а къде отиват парите?
Коментари Харесай

Америка за България: Ние финансираме археологията и...

Базиликата като Колодрума! Цената скочи стремглаво, а къде отиват парите? Топ правист на Общината в съдружничество с предприемач, обвързван с купувачите на Базиликата Народът за Базиликата: Тук копаха 20 дни, а след това пристигнаха ромите и археолозите

Десислава Тальокова е изпълнителен шеф на „ Америка за България ” от основаването <210> при започване на 2009 година до момента. Преди да се причисли към Фондацията, е управител в Българо-американската кредитна банка и дълготраен координатор на американски планове за техническа помощ, подпомагащи прехода на България към пазарно насочена стопанска система.

Николай Трайков е проектант и управител планове с повече от 10 години опит в интернационалните планове с фокус върху публични здания, градска среда, музеи, здания за обучение, изкуства, културно-историческо завещание и здания - монументи на културата. Неговият професионален опит включва правенето на концепции, задачи, бюджети, планове, организация и надзор на планиране и строителство, план мениджмънт, ръководство на недвижими парцели.

- На какъв стадий е реализацията на плана за Епископската базилика на Филипопол и по кое време се чака откриването му?

Д. Т.: Планирано е за 26 септември. Всички страни, имащи отношение към плана, работят, с цел да влезем в този период.

- Обявихте, че влагате 8 млн. лв. в обекта Епископска базилика, а при започване на партньорството ви с Община Пловдив се цитираха доста по-малки суми. Кое наложи увеличението на бюджета?

Д. Т.: В началото това, което беше очевидно като налични мозайки и археологически артефакти, бе доста по-малко от капацитета на обекта.

Преди да стартират изкопните действия и разкриването на пластовете, беше невероятно да се каже с акуратност какво ще бъде открито

След като целият обект се разкри, видяхме капацитета му и тогава взехме сложното, само че мисля доста вярно и визионерско решен​ие, че е добре да се разкрие оптимално доста от този обект. Разбира се, актуалният град и съществуваща инфраструктура постанова редица ограничавания, с които няма по какъв начин да не се съобразим. Тогава управителният съвет на Фондацията взе решение, че както за Пловдив, по този начин и за България е най-добре да бъдат вложени спомагателни средства, с цел да можем да разкрием в оптималната степен Епископската базилика на Филипопол. За това и се усили самият размер на изкопните действия с близо 50%, като стигнахме съвсем до самата Католическа катедрала в съседство.

Н. Т.: Обемът се усили, с цел да разкрием цялата ​Базилика. В началото имаше улица, минаваща тъкмо над северната част на Базиликата, която беше демонтирана и в действителност до оня миг нямахме визия какво ще бъде открито под нея. След като археолозите разкриха и тази част, разбрахме какъв брой още находки и експонати има там. Заради това планът се усили както като повърхност, по този начин и като бюджет. Това се наложи и с цел да можем да аплайваме в ЮНЕСКО, тъй като наложително изискване е обектът да бъде оголен напълно и да бъде показан изцяло.

Д. Т.:Самата кандидатура в ЮНЕСКО е обвързана освен с този обект.

Амбицията е да се покаже съществуването на цялата мозаечна школа от това време.

Всичко това дава спомагателна тежест на кандидатурата.

- За какви действия са разпределени контрактуваните средства и на какъв принцип е съдействието ви с Община Пловдив - от Фондацията са дарени финансови средства или СМР?

Д. Т.: „ Америка за България “ няма подаяние непосредствено към Община Пловдив под формата на финансови средства. Ние сме основали бюджет за нужните разноски, който включва реституция и възобновяване на мозайките, археология, строителните работи и надлежно коя част поема Фондацията и коя - Общината в града. Това, към което „ Америка за България “ е поела ангажимент, е изцяло да финансира забележимата част ​-тоест цялата археология и консервация на откритите находки. Освен това предходната година обявихме, че екипът на американския проектант Сколник ще ни помогн​е да се сътвори вътрешното пространство. Всичко това е част от спомагателната инвестиция, която Фондацията направи. Друга част от уговорките, които сме поели, е съдействието към регистриране на обекта към ЮНЕСКО. Първият стадий към този момент мина сполучливо, само че работата продължава. Това в общи линии е присъединяване на „ Америка за България “ в плана Епископската базилика на Филипопол.

Н.Т.: Съгласно сделките с Община Пловдив

самата постройка - от идейния план до крайната <210> реализация, се прави от „ Америка за България “.

Районът към самата Базилика ​- площадът, инфраструктурата, подземните връзки, ще се финансира и построява от Общината.

- Как са избирани изпълнителите и компаниите, които работят на терен по обекта?

Д.Т.: За частта от плана, по която е виновна Общината, изпълнителите се избират посредством публични поръчки. Съответно, по нашите задължения ние избираме изпълнителите посредством търгове. Разчитаме на нашите специалисти, които работят за „ Америка за България “. Вътрешната експертиза, десетките осъществени архитектурни планове и широкоформатният екип на Фондацията са фактори, на които разчитаме при осъществяване на търговете.

Н. Т.:„ Америка за България “ организира вътрешна процедура, подават се предложения и се провежда търг. Съответно се класират офертите и най-хубавата от тях печели и извършва съответния размер работа. Това се прави за всички планове, в които Фондацията взе участие. Информацията за изпълнителите от наша страна е върху осведомителната табела на самия обект.

Д.Т.:Тепърва следва доста нови реализатори по плана да стартират работа по организирането на вътрешното пространство. От Фондацията планираме скоро да дадем старт на обществената акция преди формалното разкриване на Базиликата, където

ще представим пред медиите и обществото всички реализатори, ангажирани от нас в плана.

Заедно с това ще издадем и осведомителна листовка за всичко свършено по обекта. За нас този план, с изключение на културен аспект, се явява и един тип поддръжка за локалния бизнес. Голяма част от дейностите по Епископската базилика на Филипопол се случват за първи път в Пловдив и страната, което дава късмет за развиване на локалния потенциал. Водещ принцип при цялата ни работа е да търсим оптимално доста присъединяване на български компании. Но когато липсва нужната експертиза в страната, се търси интернационална помощ. От „ Америка за България “ се стараем от време на време да осведомяваме обществото за всички новости към плана, както и за настоящата свършена работа.

- Каква е сумата, с която все още „ Америка за България “ се е заела да взе участие в плана за Епископската ​базилика на Филипопол?

Д.Т.: Към момента сумата е към 8,2 милиона лв. по всички поети от нас задължения. Освен това Фондацията се ангажира самият обект да получи национална и международна популярност, с цел да се трансформира в жив културен център. По наша самодейност се сътвори и Фондация „ Приятели на Базиликата “ в която вземат участие представители на локалния бизнес. Основната цел на това съдружие ще е да подкрепя активността на Базиликата, откакто тя се открие.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР