Базелският университет публикува уникален папирус от епохата на ранното християнство,

...
Базелският университет публикува уникален папирус от епохата на ранното християнство,
Коментари Харесай

Древен текст опровергава тежкия живот на ранните християни

Базелският университет разгласява неповторим папирус от епохата на ранното християнство, който прекатурва визията за живота на първите християни в епохата на Римската империя.

Писмо, написано на парче от папирус при започване на III век, намерено в сбирка на Базелския университет, се трансформира в научна сензация. Учените откриха, че става въпрос за неповторим исторически документ, който хвърля светлина върху бита и фамилните взаимоотношения в епохата на ранното християнство.

Находката е датирана към 230-та година от н.е. и е най-старият от всички други известни досега раннохристиянски документи от епохата на римското владичество в Египет.

Животът на ранните християни в Римската империя нерядко е представян като доста тежък заради опасността от гонене. Съдържанието на посланието, отправено в тези далечни времена от Арианус, гражданин на Египет, до неговия брат Паулус, опровергава изцяло това разбиране. От написаното върху папируса излиза наяве, че християните са живели във вътрешната част на тази римска провинция, заемали са високи управителни постове и методът им на живот не се е отличавал от този на техните сънародници-езичници.

Учените вършат извода, че посланието е писано от християнин, защото в края на текста Арианус пожелава на своя брат благополучие „ в Господа “. Според специалистите, създателят е употребявал късата форма на християнското изречение „ Моля се да преуспяваш в Господа “.

„ Използването на късата дефиниция, известна като nomen sacrum, в този случай не оставя никакво подозрение по отношение на християнското вероизповедания на създателя на писмото “, декларира професорът по антична история на университета в Базел Сабина Хюбнер. Това е извънредно християнска дефиниция, позната от ръкописите на Новия завет. Името на брата Паулус (Павел) носи спомагателна информация, което по това време е било рядко срещано. От това също може да се наложи изводът, че всички упоменати в писмото родственици са били християни, счита проф. Хюбнер, добавяйки, че Паулус най-вероятно е бил кръстен по този начин в чест на деятел Павел.

В началото Арианус приветства брат си, наричайки го „ непостижим “ и му оповестява, че се моли за това всичко в живота му да бъда добре, доколкото това е допустимо. Предава поздрави от майка си, както от други родственици „ и от всички наши хора “. Авторът на писмото оповестява за назначението в градския съвет на човек на име Хераклидис. Той моли Паулус да купи и да му изпрати сос от черен дроб на риба, какъвто той „ откри за добре “.

Писмото от сбирката на Базелския университет е по-стар с към 40-50 години от всички сходни християнски документи, достигнали до нас. То съдържа значими елементи, характеризиращи живота на ранните християни в онази ера. Според учените, Арианус и Паулус са били млади и образовани потомци на локалния аграрни и чиновнически хайлайф.

Установено е и мястото, където е писано писмото – град Теаделфия в Централен Египет. В края на XIX век учените откриват там към 1000 папируса, известни като архива „ Heroninos ”, представляващ най-голямата сбирка от папируси от древноримската ера.

През 1900 година Базелският университет става притежател на сбирка папируси. В тези години папирологията претърпява взрив, учените се стремят да открият сведения за развиването на ранното християнство и за трудовете на античните философи. В Базел се намират 65 писма на пет езика. Те съставляват интерес на първо място за историците, учещи публичния и културен живот и религиозните вярвания на хората, живели преди съвсем две хиляди години. Повечето от базелските папируси до наскоро не са били оповестени и са останали непознати за откривателите. През юни са включени в електронната интернационална база данни. За 2019 година е планувано да бъдат отпечатани на хартия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР