Байдън ще пристигне в Индия за среща с Моди преди G-20

...
Президентът Джо Байдън пристига в Индия в петък за двудневна
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън пристига в Индия в петък за двудневна среща на върха в момент на разделение между водещите световни икономики.

Байдън няма за цел да прикрие счупванията по време на престоя си в Ню Делхи. Но с поглед към противодействието на Китай, той наистина се надява да убеди един разцепен свят, че Съединените щати остават ангажиран и ценен партньор.

Той пристига, когато проучванията в Съединените щати показват силни насрещни ветрове в кандидатурата му за преизбиране; проучване на CNN, публикувано в деня на заминаването му, показа, че две трети от избирателите, настроени към демократите, не искат Байдън като кандидат за 2024 г.

Съветниците на Байдън вярват, че дейностите му на световната сцена могат да помогнат за създаване на контраст с републиканците, а кампанията му пусна телевизионна реклама в четвъртък, подчертаваща посещението му в Украйна по-рано тази година.

Но нестабилната политическа позиция на Байдън въпреки това накара колегите му лидери, особено в Европа, да се чудят какво ще предвещава следващата година и дали обещанията на Байдън за стабилна роля на САЩ в света ще бъдат поддържани.

В Ню Делхи Байдън се надява да представи аргумента, че Съединените щати могат да действат като по-добър партньор за развиващите се страни от Китай. Той има неочаквано начало, за да представи своя аргумент: китайският президент Си Дзинпин пропуска срещата на върха този уикенд, като за първи път пропуска Г-20 от встъпването си в длъжност през 2012 г.

Въпреки че това е пропусната възможност в известен смисъл – Байдън и Си се срещнаха с часове на миналогодишната Г-20 в Бали – това също така освобождава сцената за САЩ да изложат своя аргумент за американски партньорства.

В момент, когато много крехкото състояние на китайската икономика предизвиква дълбока загриженост относно глобалните вълнообразни ефекти, Байдън се надява да използва относителната сила на американския пазар, за да направи своя удар.

Той не пристига с празни ръце. Той идва въоръжен с предложения за реформиране и увеличаване на инвестициите в Световната банка, като използва средства от САЩ, за да освободи стотици милиарди долари под формата на нови грантове и заеми за развиващия се свят.

Белият дом настоява, че стъпките не са за противодействие на Пекин.

„Това не е просто въпрос на отговор на Китай, това е въпрос на справяне с дългогодишни глобални предизвикателства, намаляване на бедността“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън на сутрешен брифинг в Ню Делхи.

Все пак Белият дом твърди, че институции като Световната банка могат да осигурят алтернатива на това, което според тях са принудителните практики на Китай за кредитиране.

Преди пристигането на Байдън официалните лица работеха набързо по изготвянето на съвместни декларации, които можеха да бъдат подписани до края на срещата. Но преговорите са били трудни, според дипломати, и отразяват големите разделения в рамките на Г-20 по най-спорните глобални въпроси.

„Така че разбирам, че това е предизвикателство да се изработи такъв език, но знам, че преговарящите го обсъждат и работят усилено, за да го направят, и ние сме готови със сигурност да работим с Индия, за да се опитаме да изработим комюнике, което успешно да отговори на това безпокойство, “, каза Йелън пред репортери.

Въпреки че Байдън успя да спечели подкрепата на Запада за Украйна, той не беше непременно толкова убедителен сред лидерите в така наречения Глобален Юг, включително Индия, Бразилия и Южна Африка.

Неуспешното постигане на съгласие относно общия език може да се окаже голямо разочарование за домакина на тазгодишната среща на върха, индийския премиер Нарендра Моди, който работи за центрирането на дискусиите тук върху развиващия се свят, но също така затвърждава репутацията си на световен държавник.

Лицето на Моди беше разлепено из Ню Делхи, приветствайки делегатите на Г-20 и обявявайки темата: „Една земя, едно семейство, едно бъдеще“.

Първата работа на Байдън след пристигането ще бъде лична среща с Моди в неговата резиденция. Байдън се стреми да приеме напълно Индия като едно от най-важните партньорства за САЩ през 21 век и ключов регионален съюзник за противодействие на Китай.

Белият дом все още таи дълбока загриженост относно резултатите на Моди по отношение на правата на човека и това, което мнозина смятат за отстъпление от демокрацията в Индия, включително ограниченията върху пресата.

Докато Байдън летеше за Ню Делхи, служители на борда на Air Force One казаха, че Индия е отхвърлила исканията на САЩ за достъп на пресата до срещата на двамата лидери.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР