Байдън се сблъсква с най-голямата трудова криза от своето президентство досега

...
Президентът Джо Байдън получи икономически и политически удар в петък,
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън получи икономически и политически удар в петък, след като Обединените автомобилни работници излязоха на стачка, след като профсъюзът и големите американски производители на автомобили не успяха да постигнат нов договор, развитие, което Белият дом се стараеше да избегне и сега поставя президента в безизходица.

От една страна, Байдън е изправен пред натиск да подкрепи работниците, които защитава от десетилетия и чиято подкрепа ще му трябва, за да спечели преизбирането. От друга страна е потенциално дестабилизиращият риск от спиране на производството на автомобили, заплашващ по-високи цени на превозните средства и удар върху икономиката, точно когато Байдън увеличава продажбите си „Bidenomics“.

Досега Белият дом оставаше встрани от преговорите, отказвайки да заеме позиция в спорните преговори. Остава да се види дали началото на стачка ще тласне президента към по-гласна подкрепа за едната страна или ще отключи стъпки от администрацията за ограничаване на икономическите последици. Очаква се Байдън да направи забележки относно преговорите по договора в петък, според служител на Белия дом.

За Байдън, който се определи като „най-просъюзния президент в историята“, стачката също така разкрива напрежението между две от основните му цели: подобряване на заплатите и условията за американските работници в производството и водене на преход към чиста енергия.

Президентът многократно е настоявал, че това могат да бъдат паралелни цели, а не конкуриращи се. Но започването на стачката ясно показва, че съгласуването на тези намерения все още ще бъде сложно предизвикателство. Преговорите между автомобилните работници и големите три автомобилни компании – General Motors, Ford и производителят на джипове Stellantis – бяха усложнени от преминаването към електрически превозни средства.

В навечерието на стачката Байдън и служители на Белия дом внимателно наблюдаваха развитието на преговорите, въпреки че не бяха пряко замесени. Синдикатът каза, че целенасочените стачки ще започнат в неразкрит брой съоръжения, ако настоящият му договор изтече в 23:59 часа. в четвъртък. Сред другите искания синдикатът призова за 36% увеличение на заплатите за четири години.

„Той насърчи страните да останат на масата и да работят 24 и 7 дни в седмицата, за да постигнат печелившо споразумение, което запазва работниците на UAW в сърцето на нашето автомобилно бъдеще и гарантира, че работните места в UAW са добри работни места за средната класа“, президентът топ икономически съветник Джаред Бърнстейн каза в сряда.

Байдън изпрати старши съветник Джийн Сперлинг като посредник за администрацията в преговорите. Сред задачите на Белия дом беше развиването на отношения с борбения президент на UAW Шон Фейн, който беше избран през март, след като предизвика съществуващата лидерска фракция на синдиката.

Фейн посети Белия дом през юли, за да обсъди стратегията си за преговори с представители на администрацията на Байдън, включително директора на Националния икономически съвет Лаел Брейнард, съветника на президента Стив Рикети, заместник-началника на кабинета Дженифър О’Мали Дилън и Сперлинг.

След срещата в стаята на Рузвелт Байдън поиска среща с Фейн, който беше положил клетва за няколко месеца и едва започваше да изгражда отношения с потенциални политически съюзници, оставайки нещо като „неизвестно количество“, което влиза в битка.

„Това беше едно от нещата, които бяха уникално предизвикателство в това“, каза един източник пред CNN, признавайки, че няма достатъчно ясен прочит за лидерството и стила на преговори на Фейн, за да се различи кое е самохвалство и кое е стратегия.

Байдън е разговарял отново с Фейн на Деня на труда, според служител на Белия дом, а също така е разговарял с лидерите на големите три автомобилни производители миналата седмица преди пътуването си до Азия. Призивът за Деня на труда дойде, след като CNN попита президента за стачката по-рано през деня преди планираните забележки към профсъюзните работници във Филаделфия.

„Не, не се притеснявам от стачка, докато не се случи“, каза Байдън, попитан дали се притеснява от тази възможност. „Не мисля, че ще се случи.“

Попитан за тези коментари след това, Фейн каза на филиала на CNN WXYZ, че е „шокиран“ от реакцията на Байдън.

„Оценявам оптимизма на президента и също така се надявам, че Тримата големи ще се опомнят и ще започнат да се пазарят добросъвестно, но ние сме готови да направим необходимото до 15 септември, ако не го направят“, каза Фейн по-късно пред CNN.

Служителят описа разговора на Деня на труда между Байдън и Фейн като „продуктивен“ и каза, че Байдън е насърчил автомобилните ръководители „да предоставят по-ориентирани към бъдещето предложения и да останат на масата“.

Байдън често беше информиран за текущите преговори по време на пътуването си до Индия и Виетнам миналата седмица. И все пак, освен че изразява подкрепа за продуктивни преговори, той е ограничен в способността си да избегне спиране на работа.

Президентът и Фейн разговаряха отново в четвъртък вечер преди крайния срок в полунощ.

Президентът няма законовите правомощия, които би имал, ако товарна железопътна или авиокомпания заплашва да стачкува. В тези случаи различно трудово законодателство дава на президента правомощието да нареди и на двете страни да продължат да работят. Байдън приложи този закон миналата година, за да предотврати стачка на работниците в товарния железопътен транспорт, разгневявайки някои от съюзниците си в работническото движение.

Президентът, който нарича себе си „автомобилен човек“, има дългогодишни връзки с автомобилната индустрия и приписва на UAW, че му е помогнала да спечели избори.

Въпреки репутацията на Байдън като президент, подкрепящ профсъюзите, сегашното му влияние остава доста ограничено в UAW, която отказа да подкрепи кандидатурата му за преизбиране. Синдикатът критикува стремежа на администрацията да се откаже от колите, задвижвани с газ, към електрическите превозни средства, което, според опасенията на автомобилните работници, може да означава по-малко работни места. Климатичните стимули в мащабния Закон за намаляване на инфлацията на Байдън включват милиарди субсидии за създаване на нови работни места в производството.

UAW настоя работниците, които произвеждат батерии и други компоненти за електрически превозни средства, да се възползват от защитата, разширена за тези в съюза. Повечето заводи за батерии, изградени от автомобилни производители, не са профсъюзни.

Байдън каза публично, че преходът към електрически превозни средства не трябва да става за сметка на автомобилните работници.

„Говорих с UAW. Очевидно съм загрижен“, каза той миналия месец, когато беше разпитан за перспективата за стачка. „Мисля, че трябва да има обстоятелство, при което работните места, които се изместват и заменят с нови работни места, трябва да отидат при – първият избор трябва да отиде при членовете на UAW, които са имали работата и заплатата трябва да бъде съизмерима.“

Арлет Саенц от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР