Байдън осъжда „надигащата се вълна“ от „екстремизъм“ в речта си по повод годишнината от 11 септември

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън отправи призив за единство
Коментари Харесай

Президентът на Съединените щати Джо Байдън отправи призив за единство над политиката, докато отбелязва 22-ата годишнина от атаките срещу 11 септември 2001 г.

Говорейки от военна база в Анкъридж, Аляска, президентът демократ осъди това, което той нарече „надигаща се вълна от омраза, екстремизъм и политическо насилие“ у дома и в чужбина.

„Днес можем да погледнем из страната и света и да видим гняв и страх на места, където много от вас са били разположени преди“, каза Байдън, говорейки пред публика от военнослужещи.

„По-важно от всякога е да се обединим около принципа на американската демокрация, независимо от нашия политически произход“, продължи президентът. „Не трябва да се поддаваме на отровната политика на различия и разделение. Никога не трябва да позволяваме да бъдем разкъсвани от дребни, изфабрикувани оплаквания. Трябва да продължим да бъдем обединени.“

Близо 3000 души загинаха при атаките от 11 септември, при които отвлечени самолети се разбиха в сградата на Пентагона във Вирджиния и кулите на Световния търговски център в Ню Йорк. Пътници принудиха четвърти отвлечен самолет да се разбие в поле в Шанксвил, Пенсилвания, след като научиха за плановете на нападателите.

„Кота нула, Ню Йорк – спомням си, че стоях там на следващия ден и гледах сградата“, каза Байдън. „Имах чувството, че гледам през портите на ада, изглеждаше толкова опустошено.“

Увеличаване на „вътрешния тероризъм“

Забележките на Байдън идват, когато напрегнатата надпревара за президентските избори през 2024 г. започва да се разгаря — и докато САЩ се борят с нарастващата заплаха от „вътрешен тероризъм“, дефиниран от правителството като животозастрашаващи престъпни деяния, извършени с намерението да влияние върху обществената политика.

Адчетната служба на правителството на САЩ (GAO) съобщи по-рано тази година, че случаите на „вътрешен тероризъм“ са скочили с приблизително 357 процента между 2013 г. и 2021 г., като Федералното бюро за разследване се бори с 9049 открити случая до края на този период .

Най-голямото насилие от тези случаи, каза GAO, е свързано с „расово или етнически мотивирани агресивни екстремисти“.

Само миналия месец, на 26 август, 21-годишен заподозрян — за който се смята, че е воден от превъзходството на бялата раса — уби трима души в населен предимно с чернокожи квартал на Джаксънвил, Флорида, преди да се застреля.

Страната също така продължава да се бори с последиците от нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., когато поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп се опитаха да се намесят в сертифицирането на изборите през 2020 г.

Байдън, който спечели тази надпревара, призова публиката в понеделник да защитават демокрацията в страната.

„Въпреки всичките ни недостатъци и несъгласия, няма нищо, което да не можем да постигнем, когато защитаваме със сърцата си това, което ни прави уникални в света: нашата демокрация“, каза той. „Всяко поколение трябва да се бори, за да го запази.“


Посещения на Г-20, Виетнам

Спирката на Байдън в Анкоридж дойде, докато президентът се връщаше във Вашингтон, окръг Колумбия, след бурно пътуване из Азия.

В събота той завърши пътуването си до срещата на върха на Групата на 20-те (G20) в Ню Делхи, Индия, преди да бъде отведен във Виетнам за посещение с ръководството на страната.

И на двете спирки Байдън направи опит да засили международните партньорства на САЩ в опит да създаде това, което критиците тълкуват като опора срещу руските и китайските амбиции.

Байдън спомена пътуванията си в речта си в понеделник, определяйки ги като ключови мерки за гарантиране на сигурността на САЩ.

„Тези пътувания са съществена част от начина, по който ще гарантираме, че Съединените щати са оградени от най-широк набор от съюзници и партньори, които ще стоят с нас и ще възпират всяка заплаха за нашата сигурност, за да изградим свят, който е по-безопасен за всичките ни деца – нещо, за което ни напомнят днес от всички дни, че не е даденост“, каза той.

Байдън също накратко призна друг крайъгълен камък във външната политика по време на мандата си като президент: изтеглянето на американските войски от Афганистан.

Докато Байдън защити оттеглянето като „най-доброто решение“ за народа на САЩ, той беше изправен пред остри критики за неговото изпълнение и последиците: талибаните бързо поеха контрола над Афганистан, свалиха подкрепяното от САЩ правителство и оставиха много афганистанци с Връзките на САЩ са уязвими за репресии.

„Нашата най-дълга война приключи“, каза Байдън, имайки предвид войната в Афганистан. „Но нашият ангажимент да предотвратим ново нападение срещу Съединените щати и нашия народ и нашите съюзници никога няма да угасне.“


По пътя на кампанията

В момента Байдън води кампания за преизбиране през 2024 г. и се смята за предполагаемия кандидат на демократите.

Но други кандидати – повечето от които са част от претъпканото поле от кандидати за републиканска партия – също отдадоха почит на събитията от 11 септември, определящ момент в политиката на САЩ.

Настоящият кандидат за президент и бивш вицепрезидент Майк Пенс се присъедини към пожарната в Анкени в критичния първичен щат Айова за възпоменателна церемония. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, междувременно, се присъедини към опечалените на мястото на кота нула в Ню Йорк, където някога са се издигали падналите кули на Световния търговски център.

В прессъобщение след това ДеСантис настоява администрацията на Байдън да разсекрети документите на разузнаването за атаките от 11 септември и да преследва „максималното законно наказание“ за замесените.

„Десетилетия по-късно ние като нация все още дължим пълна прозрачност и отчетност на тези скърбящи семейства. И все пак твърде много политици са нарушили минали обещания към тях и това е напълно неприемливо“, каза ДеСантис.

В политиката на САЩ отдавна е табу да се провеждат кампании по време на възпоменанията за 11 септември, но атаките са централна част от посланията на много политици през последните 22 години.

През 2015 г. например настоящият фаворит на републиканците Доналд Тръмп проведе митинги, на които направи неверни изявления за хора в Ню Джърси, които „празнуваха падането на Световния търговски център“ – нещо, което според критиците има за цел да разпали антимюсюлманска омраза. Тръмп бе избран за президент на следващата година.


Почит към Джон Маккейн

Байдън не спомена Тръмп в речта си в понеделник, но припомни един от републиканските съперници на Тръмп, покойния сенатор Джон Маккейн, като пример за вежливост във времена на разногласия.

„С Джон адски не се съгласихме. Като двама братя, спорехме адски в Сената и след това отивахме на обяд заедно“, каза Байдън.

Наричайки Маккейн „герой от войната“ и „приятел“, Байдън призова американците да последват примера на покойния сенатор. Преди това Тръмп отрече, че Маккейн, ветеран от войната във Виетнам, е бил герой от войната.

„Едно нещо, на което винаги съм се възхищавал в Джон, беше как поставяше дълга към родината на първо място“, каза Байдън. „Над партията, над политиката, над собствената си личност. Този ден ни напомня: никога не трябва да губим това чувство за национално единство. Така че нека това бъде общата кауза на нашето време. Нека почетем 11 септември, като подновим вярата си един в друг.”

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР