Байдън иска от Конгреса 24 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна

...
Президентът Джо Байдън иска от Конгреса повече от 24 милиарда
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън иска от Конгреса повече от 24 милиарда долара за Украйна и други международни нужди, докато работи за поддържане на подкрепата за войната на фона на признаци за смекчаване на подкрепата сред американците.

Искането – което включва повече от 13 милиарда долара помощ за сигурността и 7,3 милиарда долара за икономическа и хуманитарна помощ за Украйна – създава потенциална битка с републиканците в Конгреса, някои от които изразяват скептицизъм относно предоставянето на повече пари на Украйна. Тъй като контранастъплението продължава и перспективите за скорошно приключване на войната изглеждат слаби, финансирането ще действа като доказателство дали подкрепата на САЩ за Украйна може да бъде устойчива.

Новото искане за финансиране, което ще бъде представено по-късно в четвъртък, ще бъде съчетано с искане за 12 милиарда долара за ново финансиране за помощ при бедствия, което потенциално ще подслади пакета за скептично настроените републиканци, които изразиха загриженост относно одобряването на повече помощ за Украйна.

Той също така включва 3,3 милиарда долара, предназначени за финансиране на инфраструктура в страни, засегнати от руската инвазия, опит да се предотврати налагането на принудително китайско кредитиране в тези нации. И включва 4 милиарда долара финансиране за гранична сигурност.

Общо допълнителната заявка възлиза на около 40 милиарда долара.

„Тъй като въздействието на войната на Русия ехти по целия свят, Съединените щати се ангажират да поддържат силна глобална опозиция срещу незаконната война на Русия“, написа бюджетният директор на Байдън Шаланда Йънг в писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти в четвъртък, в което се излага искането.

Колко дълго може да продължи подкрепата на САЩ за Украйна е належащ и отворен въпрос сред глобалната коалиция, която се обедини зад страната след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Байдън обеща подкрепата да продължи „колкото е необходимо“, но все по-скептичният републиканец Партията постави под съмнение ангажимента на САЩ към битката.

Водещият кандидат за президентската номинация на републиканците, бившият президент Доналд Тръмп, изрази дълбок скептицизъм относно участието на САЩ в бъдеще и обеща, ако бъде избран отново, да разреши конфликта за 24 часа, въпреки че не даде подробности как ще постигне това.

Нетърпеливи да застанат зад номиналния знаменосец на своята партия, много републиканци започнаха да поставят под съмнение мъдростта на харченето на милиарди в Украйна, призовавайки за по-голям надзор върху това как се изразходват парите на САЩ или обещаха да се противопоставят на всяко по-нататъшно финансиране.

Представители на администрацията казаха в четвъртък, че остава неясно колко повече финансиране ще се нуждае Украйна от САЩ, за да поддържа войната си в бъдеще.

„Не знаем колко още ще продължи тази война или колко повече помощ може да ни е необходима, за да подкрепим Украйна. Няма да се притесняваме да се върнем в Конгреса след първото тримесечие на следващата година, ако смятаме, че трябва да направим това“, каза висш служител на администрацията.

Проучване на CNN, публикувано миналата седмица, установи, че 55% от американците смятат, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна в сравнение с 45%, които казват, че Конгресът трябва да разреши такова финансиране. Петдесет и един процента казаха, че САЩ вече са направили достатъчно, за да помогнат на Украйна. Анкета, проведена в първите дни на руската инвазия в края на февруари 2022 г., установи, че 62% смятат, че САЩ е трябвало да направят повече.

Партизанските разделения също се разшириха след това проучване, като повечето демократи и републиканци сега са на противоположни страни по въпросите за ролята на САЩ в Украйна.

Преди искането за финансиране Белият дом се опита да подчертае колко е важно да се помогне на Украйна да поддържа борбата си срещу руската агресия.

„За хората, които може да се притесняват, че финансовите разходи стават твърде високи, бихме ги помолили да обмислят какви ще бъдат тези разходи – не само в съкровища, но в кръв, може би дори американска кръв – ако Путин подчини Украйна и след това се прицели за нашите съюзници от НАТО, защото ние очевидно имаме ангажимент за сигурност да защитаваме нашите съюзници от НАТО“, каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност.

„Това е битка, която е много по-голяма от това само за суверенитета на Украйна“, каза Кърби.

През декември Конгресът одобри 45 милиарда долара за подпомагане на въоръжаването на Украйна – повече, отколкото администрацията поиска по това време, знак за въпроси относно желанието на Камарата, държана от Републиканската партия, да одобри бъдещи пакети. Финансирането трябваше да продължи до 30 септември 2023 г.

Сблъсък с разходите

Новото допълнително искане идва, когато Конгресът се насочи към разбор на разходите през есента. Правителството трябва да бъде финансирано до 30 септември и се очаква Конгресът да има нужда от краткосрочен законопроект за разходите, за да даде на Камарата и Сената повече време за преговори. Все още не е ясно дали ще има двупартийна и двукамарна подкрепа, необходима за свързване на някое от допълнителните искания на президента към тази временна мярка.

Но има някои елементи в списъка на Байдън, които също са изправени пред краен срок 30 септември. Финансирането за заплащане на пожарникари увеличава пропуските в края на септември, поставяйки по-спешно тази част от искането.

Междувременно моментът за битката за финансирането на Украйна е по-малко сигурен. Източник, запознат с финансирането, изчисли пред CNN, че все още остават поне 6 милиарда долара, до които администрацията да има достъп. Източникът изчисли, че това може да е достатъчно, за да се стигне до края на годината, ако администрацията продължи да финансира военните усилия с темпото, с което е била. Но Белият дом и Конгресът ще решат в крайна сметка колко бързо да настояват за новото финансиране.

Очаква се дебатът относно финансирането на Украйна да разкрие дълбоко разделение между републиканците в Камарата на представителите и Сената. Докато Мич Макконъл, лидерът на Републиканската партия в Сената, беше упорит поддръжник на финансирането на военните усилия в Украйна, Маккарти изрази повече скептицизъм, като каза в миналото, че не подкрепя „празен чек“ за страната и веднага след дълговата сделка, приета през юни, че той не е готов да застане зад допълнително финансиране за Украйна, като твърди, че това е нарушение на сделката, за която току-що са се съгласили.

„Не мисля, че първият отговор е да се направи допълнително“, каза Маккарти пред CNN през юни.

Все още има широка двупартийна подкрепа за предоставяне на повече помощ за сигурността на Украйна, но редиците на републиканците, които се противопоставят на финансирането, са значителни. Седемдесетте републиканци от Камарата на представителите гласуваха през юли поправка към Закона за разрешаване на националната отбрана, за да лишат Украйна от цялата военна помощ на САЩ. Мярката се провали, но все пак разкри дълбок разкол в редиците на Маккарти по въпроса за финансирането на Украйна. Други републиканци предупредиха, че представянето на Украйна на бойното поле също може да окаже влияние върху начина, по който партията мисли за финансиране на усилията в чужбина.

Все още не е ясно къде ще се спусне Маккарти, изправен пред натиск от ястреби в отбраната в неговите редици и изправен пред реалността, че военното финансиране на САЩ за Украйна е на изчерпване. Когато Маккарти направи своите коментари през юни, все още имаше много военна помощ. Маккарти може да бъде изправен пред политическо възмездие, ако изобщо го постави на пода, деликатно изчисление, което може да повлияе на това колко бързо един допълнителен кандидат преминава през Конгреса.

Междувременно Макконъл активно се застъпва за парите.

По време на събитие в Луисвил, Кентъки, той отхвърли аргументите на републиканците в Камарата на представителите – и някои републиканци в Сената – че руската агресия в Украйна не е проблем за САЩ.

„Хората смятат, все повече изглежда, че не трябва да правим това. Е, позволете ми да започна, като кажа, че не сме загубили нито един американец в тази война“, каза Макконъл. „Повечето от парите, които харчим във връзка с Украйна, всъщност се харчат в САЩ, за попълване на оръжия, по-модерни оръжия. Така че всъщност наемаме хора тук и подобряваме собствената си армия за това, което може да ни предстои.”

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР