Баядерка (La Bayadère) по музиката на Лудвиг Минкус е поставен

...
Баядерка (La Bayadère) по музиката на Лудвиг Минкус е поставен
Коментари Харесай

Русе ще представи балетът в две действия от ЛУДВИГ МИНКУС - Б А Я Д Е Р К А.

Баядерка (La Bayadère) по музиката на Лудвиг Минкус е подложен с класическата хореография на френския балетмайстор Мариус Петипа по либретото на съветския либретист Сергей Худеков. Премиерата е в Каменния спектакъл в Санкт Петербург на 23 януари, 1877 година.

Балетът в актуалната режисьорска версия, чийто създател е учен Калина Богоева, беше подложен за първи път на сцената на Русенската опера на 29 април 2021.

А за първи път в България „ Баядерка “ е показана на сцената на Софийската опера и балет на 19 октомври 2012 година. Постановчик е Павел Сталинский, а диригент – Григор Паликаров. До реализирането на тази режисура у нас са поставяни неколкократно съкратени версии или единствено третото деяние.

Сюжетът на балета е ослепителен израз на опияняващото влияние на екзотиката, която носят танците на не толкоз познати за европейската просвета нации.

" Баядерка " (La Bayadère) споделя историята за обич, пристрастеност и възмездие, а действето се развива в Индия. Сцената от Царството на сенките е една от най-известните в балетното изкуство и се смята за шедьовър в театралната изява на кордебалета.

Алойзиус Лудвиг Минкус (1826-1917) е австрийски балетен композитор, виртуозен цигулар и диригент, който, притеглен от дирекцията на имперските театри в Санкт Петербург, дълги години остава да живее и работи в Русия.

Известен е на първо място с творчеството си като композитор на балетна музика.

Художествен началник на балетната натрупа на Държавна опера - Русе е Весела Василева, балетмайстор е Марияна Захариева, а сценографията е на Иван Токаджиев. Костюмите са дело на Яна Дворецка, а мултимедията - на Стефан Матеев.

В основните функции този път русенската аудитория ще види като Никия - Мию Хирамацу, Солор ще е Масаки Такада, а Гамзати - Станислава Караджова-Пенчева.

Върховният сановник и в този театър ще бъде показан от Михаил Дамянов.

Участват още солисти и corps de ballet на Държавна опера - Русе

Билети на каса Опера:

понеделник - петък от 10.00 часа до 18.30 часа

тел. 0878 218
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР