Бавно се приемат и обработват протоколите от районните избирателни комисии

...
Бавно се приемат и обработват протоколите от районните избирателни комисии
Коментари Харесай

Чакане по 7 часа в ''Арена Армеец“ за предаването на протоколите

Бавно се одобряват и обработват протоколите от районните изборни комисии в „ Арена Армеец “, където те се носят незабавно след привършване на изборния ден.

" Пет часа няма никаква организация. Хаос. Хората в секциите бяха необучени. Имаше обезводнени на хора, припаднали дами. Връщаха членове на комисии няколко пъти. До мен мъж си глътна езика и трябваше да му го вадим “, съобщи пред Радио София мъж, който е бил в „ Арена Армеец “ малко след среднощ, а е завършил с предаване на изборните бумаги към 7:30 сутринта.

Много от протоколите са сбъркани, постановат се редакции, които в допълнение бавят предаването и приемането на документите, сподели различен мъж, който има опит от предходни избори.

Предвидената храна и напитките са били положителни. Има лекарски екипи в залата, само че целесъобразната отдалеченост сред хората не се съблюдава.

Забавяне в обработката на протоколи регистрират излизащите от зала " Арена Армеец " представители на комисиите.

Обработката на протоколите на 25 МИР съвсем е завършила. Обработени са 510 от 521 протокола. Към привършване върви обработката и за 23 МИР - там са обработени 517 от общо 564 протокола.

" Никаква организация няма! Ние сме от 6,30 ч. в събота до 9,45 през днешния ден ", обявиха пред Българска национална телевизия излизащи от залата представители на комисиите.

" Трима индивида припаднаха, единият очевидно беше в много тежко положение! Него го изведоха на ръце и го откараха в болница. Страшно доста хора! Според мен може да се направи и различен тип гласоподаване. Цял свят гласоподават и по пощи, и по интернет. Може да се направи график ".

" Пълна бъркотия! Хората са ужасно необразовани, които правиха тази активност! Протоколите бяха супер обикновени, на равнище 5 клас. Дете на 12 години може да ги попълни за не повече от 40 минути ", споделят още членове на СИК.

Причините за сериозното закъснение в 23-та МИР разгласи по-рано през днешния ден секретарят на районната изборна комисия Полина Витанова: " Нашите упования се оправдаха. Приемането става постепенно, мъчно, числата са доста, сборните неточности в протоколите - също. При разпределението на преференциите има много неточности, като несъмнено, тези сборни неточности не довеждат до смяна на изборния резултат ".

Тя добави, че сбърканите протоколи е могло да бъдат избегнати: " Една част от сумиранията, която са заложени в протоколите, утвърдени от ЦИК, те не са заложени и няма такова условие в Изборния кодекс да попадат в протоколите. "

Полина Витанова сподели през нощта: " Не се движат доста бързо нещата. Има много сборни неточности, изключително при преференциите, и в съвсем всеки протокол. Тези неточности би трябвало да се отстранят и след отстраняването им наново да се вкарат данните. Не става въпрос за превръщане, коригиране или каквото и да е на протоколите ".

Членовете на мобилните секции прекараха над час пред " Арена Армеец " преди да предадат протоколите от секциите. Изабела Александрова - ръководител на 86 а СИК в " Лозенец ", изясни: " Най-големият проблем беше, когато дойдохме до " Арена Армеец ", с цел да си предадем бюлетините. Един час ни държат извън, на студа, бусът- неотопляем. Гладни, изтощени, и те не ни пускат, не знаем за какво. Не били готови ".

През нощта полицейски кордон попречи на Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън " да влезе в залата. Манолова твърдеше, че има подправени протоколи и настояваше да участва на обработването им. Секретарят на 23 РИК Полина Витанова сподели, че това е засегнатост за членовете на комисията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР