Бавно, но сигурно времето навън се оправя, което за хората

...
Бавно, но сигурно времето навън се оправя, което за хората
Коментари Харесай

Как да подготвим мотоциклета за сезона - съвети от Harley-Davidson

Бавно, само че несъмнено времето на открито се оправя, което за хората с мотоциклети значи единствено едно – време е да събудим машините от зимен сън. Официалното разкриване на мотосезона в София е на 24 март, само че слънчеви дни може да има и по-рано, тъй че към този момент умерено можем да стартираме да си вършим проекти за завършения за идното лято, да вдигнем покривалото на машината, която спи в гаража, и да извадим каската и якето от дрешника.

Разбира се, подготовката за пролетта стартира още от зазимяването, когато за последно сме прибрали мотора в гаража. В най-хубавия случай сме го почистили от последното пътешестване, откачили сме клемите на акумулатора (и сме го прибрали на топло, в случай че мястото, на което живее моторът ни, е студено), оставили сме го устойчиво облегнат на степенката и сме го завили грижливо, с цел да може да си почине през зимата и през днешния ден да е в положение още веднъж да излезе на улицата.

Ако не си от хората, които обичат да се грижат сами за мотоциклета си, нямаш нужните механически знания или просто предпочиташ някой различен да свърши това вместо теб, запиши час за сервиз. Това ще ти спести много главоболия и ще ти даде гаранция, че мотоциклетът в действителност е в положително техническо положение и е изцяло подготвен да излезе на пътя.

Ако пък гаражът е твоето място, прочети идващите стъпки:
1. Изтупай праха
Махни покривалото и дръпни всичко, с което си подпрял мотора. Разчисти в близост и го наведи да легне на страничната си конзола. Махни всички тапи, парцали или каквито други материали си употребил, с цел да запушиш тръбите на ауспусите и въздушните отвори и да ги опазиш от животни и отпадъци. Ако си нанесъл някакво защитно покритие върху рамката, джантите и веригата, го измий добре.

2. Провери горивната система
Огледай добре резервоара за течове на гориво и смени филтъра за бензин. Прегледай деликатно всички тръбички и фитинги за пукнатини. Отвори капачката на резервоара и виж дали бензинът вътре не е натрупал отлагания. Ако ти наподобява чисто, продължавай нататък, само че в случай че имаш подозрения, по-добре го източи и сипи нов, преди да запалиш мотора.

3. Смени маслото
Много производители предлагат маслото на мотора и филтърът да се сменят преди зимата и след нея, тъй като, до момента в който не се кара, в него може да се образува конденз, а това не е потребно. Ако пък си го сменил скоро и знаеш, че е в положително положение, ревизира равнището на маслото в резервоара, преди да тръгнеш.

4. Провери всички течности
Първо огледай тръбичките и връзките, с цел да си сигурен, че няма пукнатини и течове. Ако имаш подозрения за някоя, по-добре я смени. Провери равнището и консистенцията на всички течности. Ако някоя не ти наподобява както би трябвало, я смени и долей там, където има потребност. Смени остарелия антифриз и въздушния филтър.

5. Зареди акумулатора
Ако преди да прибереш мотора, си свалил акумулатора, държал си го на топло и в този момент е зареден, може единствено да почистиш кабелите и да го закачиш още веднъж. Ако си го оставил да зимува на мястото си, то най-вероятно е паднал и ще би трябвало да се зареди или да се смени с нов. И в двата случая огледай проводниците за разяждане и се увери, че клемите са стегнати компактно. Ако акумулаторът ти е с доливане, може да добавиш дестилирана вода.

6. Провери деликатно гумите
Гумите на мотоциклета са също толкоз значими, колкото и целият останал мотор. Всъщност това са единствените две точки, които свързват теб и мотоциклета със земята, и положението им е от голямо значение както за държанието на машината, по този начин и за сигурността ти. Затова отдели време да ги разгледаш деликатно – ревизира грайферите, налягането, огледай за пукнатини, балони и плоски петна. Напомпай ги до показанията, заложени от производителя. След това разгледай джантите и затегни спиците, в случай че имаш такива, и постави смазка на лагерите.

7. Тествай спирачките
Първо ревизира налягането в резервоара за спирачна течност. Ако има потребност от доливане, сипи още, а в случай че консистенцията ти се коства недобра, източи резервоара и сипи нова течност. След това огледай тръбите, по които минава, и виж дали не са се появили пукнатини от стоенето. После премини на самите спирачни апарати, накладките и дисковете – в случай че са износени, наложително ги смени. Почисти всичко със спрей за спирачки. Сложи масло в лоста на предната ръчна спирачка.

8. Запали мотора
След всичко това пристигна време да чуеш още веднъж гласа на мотора. Но първо смъкна запалителните свещи и ги почисти. Ако по някоя има прекалено много нагар, смени всичките. След това виж дистанцията при електрода и премери дали дава отговор на спецификациите на производителя.

9. Огледай добре рамката, окачването и кормилото
Не тръгвай още. Огледай рамката и обтекателя за пукнатини. Обърни внимание най-много при окачването на мотора. Размърдай мотора, с цел да усетиш дали има луфтове. Ако някъде има потребност от стягане, направи го. Провери дръжките и напръскай буксите на кабелите с контактен спрей. Виж какъв брой са затегнати гайките на предната и задната ос. Сложи малко масло на всички лагери и на стойката, ревизира положението на всички гайки и крепежи – в случай че има потребност, ги стегни.

10. Провери деликатно веригата и пиньоните
Внимателно огледай пиньоните за износени зъби. След това виж дали веригата не се е разхлабила. Ако е в нормите, я напръскай със специфичен спрей за вериги.

11. Прегледай всички кабели
Огледай кабелите и електрониката – виж за охлузвания и различен забележими повреди. След това тествай всички бутони и светлинни знаци. Провери дали фарът, задните светлини и мигачите работят и пробвай клаксона.

12. Провери всички лостове
Седни, само че преди да тръгнеш, ревизира за луфтове отвън оказаните от производителя на ръкохватката на газта и натисни всички лостове – в случай че нещо има потребност от смазване, не го отлагай. Подай газ, усети дали ръкохватката се движи добре и се вслушай в звука. Остави мотора да поработи няколко минути на открито на свободен ход. Изчакай да доближи температура и настрой оборотите при нужда/възможност.

13. Направи застраховка
Преди да излезеш на улицата, си направи застраховка. И на теб, и на мотоциклета.

14. Сложи си каската
Накрая просто си постави каската и останалата защитна екипировка и излез да се слееш с природата на машината си.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР