Баварският Християнсоциален съюз решава днес дали да започне прилагането на

...
Баварският Християнсоциален съюз решава днес дали да започне прилагането на
Коментари Харесай

Баварските съюзици на Меркел решават дали да приложат оспорвания от нея план за мигрантите

Баварският Християнсоциален съюз взема решение през днешния ден дали да стартира използването на проект, направен от министърa на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер, да се отхвърлят мигрантите, които към този момент са регистрирани в други страни от Европейски Съюз. Канцлерът Ангела Меркел е срещу тази едностранна мярка. Разривът може да заплаши тримесечното й съдружно държавно управление и да нанесе удар по шенгенската система в миг, когато различията в Европейски Съюз за мигрантите са дълбоки, показва " Ройтерс ".

Вчера Зеехофер съобщи през вчерашния ден, че разривът сред неговата баварска партия и канцлера е сериозен, само че може да бъде преодолян - сигнал, че той може да направи компромис, с цел да избегне огромна съдружна рецесия, съобщи " Ройтерс ".

" Спойката (кохезията) на Европа е сложена на карта, както и тази на Германия. Ситуацията е сериозна, само че може да бъде преодоляна ", написа Зеехофер в публикация за " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", оповестена през вчерашния ден.

Той удостовери, че желае правото да връща мигранти от Германия, само че акцентира също, че желае европейско решение. " Жизненоважно е срещата на върха в края на юни да реализира съглашения, признаващи бремето на Германия в мигрантската политика ", сподели той. Европейски Съюз, добави министърът, би трябвало да подсигурява отбраната на външните граници на съюза, справедливото разпределение на хората, на които е разрешено да останат, и бързото връщане на тези без това право.

Канцлерът Ангела Меркел не възнамерява специфична среща с представители на няколко други страни от Европейски Съюз, наранени от мигрантската рецесия, съобщи държавен представител през вчерашния ден, опровергавайки информация на в. " Билд ", съобщи ДПА. " Специална среща на върха не се възнамерява. Свикването на сходна среща на върха би било работа на институциите на Европейски Съюз ", сподели представителят. " Очевидно немското държавно управление води полемики в този подтекст с разнообразни страни членки и с Еврокомисията ", добави той. По-рано " Билд " заяви, че Меркел възнамерява да разиска възможни решения за рецесията с Гърция, Италия, Австрия и други страни преди срещата на 28-29 юни.

Информацията пристигна на фона на обществения спор сред Меркел и Зеехофер за неговия проект да втвърди немската политика за мигрантите и да затегне граничния надзор. Сегашната позиция на Меркел е да търси решение за противозаконната имиграция на европейско ниво на срещата на върха на Европейски Съюз, като в същото време моли немските си политически сътрудници за самообладание. Зеехофер, деец от ХСС, заплаши да заобиколи канцлера и да приложи проектите си да депортира мигранти без надлежни документи на немската граница. Меркел възразява против проектите, които съгласно нея ще трансферират бремето с бежанците върху съседите на Германия и ще подкопаят европейската взаимност.

Бавария ускорява натиска

Вчера баварските съдружници на немския канцлер отхвърлиха медийната информация, че ще й дадат две седмици, с цел да реализира европейско решение за мигрантската политика, преди да приложат, в предизвикателство против нея, проекта на вътрешния министър Хорст Зеехофер бежанци да бъдат връщани още на границата.

Подобно отсрочване би успокоило сегашната свада, която заплашва партньорството на Меркел с баварския закостенял Християнсоциален съюз и даже би могла да постави завършек на обединението й, разяснява " Ройтерс ".

Анонимни източници от управлението на ХСС бяха декларирали пред в. " Билд ", че партията ще одобри проекта, направен от Зеехофер, само че ще отсрочи използването му за след срещата на върха на Европейски Съюз на 28-29 юни. Ако не бъде реализирана приемлива договорка в границите на Европейски Съюз, немската полиция ще стартира да връща назад мигрантите, регистрирани в други страни от Европейски Съюз, съгласно информацията на " Билд ". В. " Ханделсблат " също заяви за отсрочване с две седмици. Но генералният секретар на ХСС Маркус Блуме съобщи, че информацията на " Билд " е " чиста дезинформация ". " Няма никакви договорености в нито една посока ", сподели той.

Макар че Меркел би се зарадвала на отлагането, което би избавило от сегашната рецесия ръководещата коалиция, сходна стъпка в това време би засилило натиска над канцлера да реализира договорка в Европейски Съюз, където раздялите са дълбоки, а тематиката излезе на напред във времето през миналата седмица, откакто италианското държавно управление отхвърли да одобри транспортен съд със стотици мигранти.

Опасност за обединението

Зеехофер и ХСС - комуто следва сложен районен избор през октомври - и Меркел нееднократно са били в спор поради миграционната политика през последните три години. Кулминацията беше предходната седмица, когато Меркел блокира неговия твърдолинеен проект. " Велт ам зонтаг " цитира думите му пред депутати от ХСС по адрес на канцлера: " Не мога да работя повече с тази жена ".

Ако Зеехофер провокира канцлера и приложи проекта си през днешния ден, тя би била принудена да го уволни, отбелязва " Ройтерс ". Дори се приказва, че 70-годишният закостенял парламентарен алианс сред Християндемократическия съюз на Меркел и Християнсоциалния съюз на Зеехофер може да пропадне. Без ХСС обединението на Меркел, която включва и социалдемократите, би изгубила парламентарното си болшинство.

Зеехофер съобщи пред " Билд ам зонтаг ": " Никой в ХСС няма интерес да смъква канцлера или да скапва парламентарния съюз ХДС/ХСС, нито да взривява обединението ". По създание обаче той не сподели признаци, че трансформира позицията си, а други водещи представители на ХСС обявиха, че държат използването на новата политика да стартира бързо. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР