Бацилът на Калмет и Герин, съкратено БЦЖ, е открит от

...
Бацилът на Калмет и Герин, съкратено БЦЖ, е открит от
Коментари Харесай

Ваксината БЦЖ ли спаси България от коронавируса?

 Бацилът на Калмет и Герин, кратко БЦЖ, е открит от френските откриватели Албер Калмет и Камил Герин като ефикасна ваксина против турбекулоза - възпалително заболяване на белите дробове, което годишно предизвиква гибелта на 1,5 милиона души в целия свят, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

В търсенето на ефикасно лекуване на новата болест Ковид-19 специалисти в доста страни - от Австралия до САЩ и от Европа до Южна Африка - провеждат клинични проби на имунизацията БЦЖ. Те би трябвало да покажат дали тя предлага отбрана и против новия ковид. Миналия месец СЗО разгласи, че няма данни за това ваксината да защищава хората от заразяване с Ковид-19.

Независимо от това български учени показват, че повсеместното имунизиране на популацията през минали години, наред с подхванатите в точния момент ограничения в този момент, са помогнали на балканската страна да се оправи добре с пандемията от ковид. Агенцията цитира проф. Богдан Петрунов да споделя пред Българска национална телевизия, че имунизацията " БЦЖ провокира мощна имунна реакция в организма ".

" Докато чакаме да бъде открито ефикасно лекуване или ваксина против новия ковид, би трябвало да разчитаме на нашия имунитет ", споделя професорът, който е експерт по имунология и алергология.

България е измежду водещите производители

Неонатоложката Валентина Гергинова, която от над 30 години имунизира с БЦЖ новородени, показва, че при хората с сложена БЦЖ-ваксина всевъзможни бактериални и вирусни инфекции протичат по-леко, и че е допустимо те да се окажат и по-добре предпазени против новия ковид.

По-нататък Агенция Франс Прес напомня, че България е измежду водещите производители на имунизацията БЦЖ в света, както и че я изнася в 140 страни. Общо 22 фармацевтични компании в целия свят създават имунизацията, а в Европейски Съюз те са единствено три - едната от тях е българската държавна компания " Бул Био ". България доставя БЦЖ-ваксини и на СЗО - за програмата на Организация на обединените нации за битка против турбекулозата в Африка и Азия - заедно с Индия, Япония и Дания.

България има богат опит с БЦЖ

За първи път имунизацията БЦЖ е тествана в България през далечната 1926 година, показва още Агенция Франс Прес. През 1949 страната стартира всеобщо произвеждане в една държавна лаборатория, предходник на днешната компания " Бул Био ".

От 1951 година БЦЖ-ваксината е наложителна в България и се слага на всички новородени. Така през последните 30 години случаите на турбекулоза в страната са намалели фрапантно. " Ние сме най БЦЖ-ираната страна в света ", сподели в едно изявление преди няколко месеца шефът на Националния център за  заразни и паразитни заболявания Тодор Кантарджиев.

В България обаче въпреки всичко броят на заболелите от турбекулоза към момента е двойно по-висок от междинното за Европейски Съюз. Причината за това, съгласно Агенция Франс Прес, е следната: отчайващата беднотия в някои региони на страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР