Батерии за електромобили, произведени от фабрика в Китай Още по

...
Батерии за електромобили, произведени от фабрика в Китай Още по
Коментари Харесай

ЕС финансира проекти за производството на батерии за електромобили

Батерии за електрически автомобили, създадени от фабрика в Китай

Още по тематиката
Електрическите коли – от ден на ден и все по този начин на загуба

Над 200 разнообразни модели електрически автомобили ще бъдат пуснати в околните три години, само че дали ще са рентабилни
10 окт 2018
Softbank и Toyota ще създават дружно услуги за самостоятелни коли

Това е първата по рода си сделка сред двете компании
6 окт 2018
Mercedes показа електрическия си SUV, с който ще конкурира Tesla

Новият EQC ще има мощ до 400 конски сили и пробег над 450 км с едно зареждане на батерията
5 сеп 2018 Европейски Съюз възнамерява да отпуска средства за страните, които желаят да работят по планове, свързани с производството на акумулатори за електрически автомобили. Брюксел също по този начин ще предложи милиарди евро съфинансиране на компании, които възнамеряват да построят огромни фабрики за тяхното произвеждане, написа Financial Times. Европейската комисия е обезпокоена, че автомобилната промишленост на Европейски Съюз може да изостане в надпреварата за произвеждане на електрически коли заради зависимостта си от акумулатори от Азия.

Новата европейска цел

Карлос Госн, основен изпълнителен шеф на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, съобщи на автомобилното ревю в Париж, че промишлеността " няма по какъв начин да продължи да просперира ", в случай че не разчита на личен потенциал.

" Знаем доста добре, че бъдещето е в електрическите коли, и би трябвало да наваксаме с технология - в тази ситуация с акумулатори ", споделя Марош Шевчович, вицепрезидент на Европейска комисия. " Не можеш да разработваш нови модели или висококачествени коли, в случай че не си овладял уменията, нововъведенията и не създаваш акумулатори ", прибавя той.

Около 80% от международното произвеждане на акумулатори идва от Азия, излиза наяве от данни на Boomberg. Само Китай държи 69%, до момента в който Съединени американски щати обезпечава 15% от търсенето на пазара, а Европейски Съюз - под 4%. Проектът на Европейски Съюз за финансиране на страни и компании, които се стремят към произвеждане на акумулатори, стартира преди една година и предлага пет типа финансиране.

Всяка страна в Европейски Съюз ще бъде напълно финансирана за научните проучвания, стига те да включват планове за създаване на индустриални мощности. Най-голямата европейска стратегия за проучвания и нововъведения - " Хоризонт 2020 ", предлага 200 млн. евро за планове, свързани с произвеждане на акумулатори. Други 800 млн. евро са предопределени за финансиране, обвързвано с построяването на уреди. Регионите, които желаят да са в интерес на промишлеността, могат да аплайват за наличните районни фондове от 22 милиарда евро.

Европейският фонд за стратегически вложения също предлага съфинансиране на планове за построяването на еквивалентната на Tesla мегафабрика за акумулатори. Шевчович разяснява още, че понастоящем има 260 компании, които вземат участие във веригата за доставки, и четири имат интерес да изградят големи фабрики.

Усилията на фирмите

Френският производител на акумулатори Saft си партнира със Siemens, Solvay и Manz за създаването на по-евтини и ефикасни твърди акумулатори, които ще е допустимо да влязат в произвеждане след 7 години. Гислайн Лескейер, основният изпълнителен шеф на Saft, съобщи, че програмата за акумулатори на Европейски Съюз " усилва инерцията " в бранша и " след една година всичко ще бъде както би трябвало ".

Northvolt взе заем 52.5 млн. евро от Европейска инвестиционна банка, с цел да построи демонстрационна линия за 100 млн. евро и изследователска база, която се чака да бъде открита през 2019 година Като упоритостта на компанията е да построи най-голямата фабрика в Европа до 2023 година

Групата Umicore пък построява цех в Полша за произвеждане на катодни материали, които са част от батериите. Най-вероятно той ще бъде подготвен през 2020 година

Германското Министерство на финансите се чака да разгласи съдействие сред производителя на батерии Varta и американската автомобилна компания Ford за произвеждане на акумулатори за електрически коли, написа немският вестник Tagesspiegel.

Анил Шривастава, основен изпълнителен шеф на швейцарския производител на литиево-йонни акумулатори Leclanche, предложи Европейски Съюз да сътвори самодейност за електрифициране на рейсове. " Това ще подтиква търсенето в околните години, а оттова и ще ускори европейската промишленост ", сподели той.

" Европейските производители на коли като че ли до момента отказваха да виждат измененията в промишлеността за електрически автомобили и едвам в този момент стартират да поставят старания, с цел да наваксат в тази посока. Възстановяването обаче към момента е допустимо, тъй като секторът в Европейски Съюз разчита на нововъведенията ", разяснява Симон Таглаяпетра от тинк-танка Bruegel.

Азиатските съперници също построяват мощности в Европа. Южнокорейската LG Chem строи в Полша цех за литиево-йонни акумулатори, а Samsung SDI и SK Innovation влагат в Унгария.
За да се оправи с дефицита на първични материали, Европейски Съюз възнамерява да възвърне някои посредством преработването на остаряла електроника и също по този начин да разчита на европейските нефтени залежи. В страните от блока има обилни количества находища от кобалт, литий, графит и никел във Франция, Финландия, Португалия, Испания и Чехия, споделя Шевчович.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР