Батавското клане е погром срещу китайските жители на Батавия, извършен

...
Батавското клане е погром срещу китайските жители на Батавия, извършен
Коментари Харесай

Начало на Батавското клане

Батавското кръвопролитие е разгром против китайските поданици на Батавия, осъществен от локални поданици от други етнически групи със съдействието на армията на нидерландската колония Нидерландска Индия.
Насилието в града продължава от 9 до 22 октомври 1740 година с по-ограничени конфликти в покрайнините и през идващия месец. Броят на избитите китайци се прави оценка на най-малко 10 хиляди души, като се счита, че оцеляват сред 600 и 3 хиляди души.
 Българската черква е оповестена за автокефална черква Българската черква е оповестена за автокефална черква
Българската православна черква – Българска патриаршия е автокефална поместна източноправославна черква. Признатият ѝ през 927 година...
През септември 1740 година репресиите на управляващите и намаляващите цени на захарта провокират безредици измежду китайското население и генерал-губернаторът Адриан Валкенир афишира, че всеки протест ще бъде сподавен със мощ. На 7 октомври стотици китайци, доста от тях служащи в захарните рафинерии, атакуват нидерландски бойци и убиват 50 от тях, вследствие на което армията вкарва вечерен час за китайците и конфискува оръжието им. Два дни по-късно разпространилите се клюки за убийствата, осъществени от китайците, подтикват тълпи от други етнически групи да стартират да палят къщи на китайци, а армията обстрелва с оръдия китайски квартали. Насилието бързо обгръща целия град, като броят на убитите китайци пораства. Въпреки че на 11 октомври Валкенир афишира прошка за причинителите, насилията не престават и банди цивилни не престават да залавят и убиват китайци до 22 октомври, когато генерал-губернаторът вкарва по-твърди ограничения за преустановяване на безредиците. Извън градските стени конфликтите сред военни и бунтуващи се служащи от рафинериите не престават и през идващите седмици, до момента в който армията нападна и завладява китайските укрепления.
През идната година нападенията против китайци из цяла Ява провокират траялата 2 години Яванска война, която опълчва китайци и яванци против нидерландската войска. По-късно Валкенир е отзован в Нидерландия и съден за закононарушения, свързани с Батавското кръвопролитие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР