„Басра Бриз”. Това е името на 83-метровата луксозна яхта построена

...
„Басра Бриз”. Това е името на 83-метровата луксозна яхта построена
Коментари Харесай

Превърнаха яхтата на Саддам Хюсеин в хотел

„ Басра Бриз”. Това е името на 83-метровата първокласна яхта издигната за иракския деспот Саддам Хюсеин. Интересен е фактът, че от нейното основаване през 1981 година до момента, тя не е била експлоатирана. Това обаче не пречи плавателният съд да се трансформира в един от най-луксозните плаващи потели в света, откакто Ирак съумя да си я върне през 2010 година Опитът на Ирак да я подаде за сумата от 30 млн. USD останаха несполучливи. Последните две години „ Басра Бриз” се използваше от университета в Басра за проучвателен цели на морския живот.

Сега обаче яхтата ще бъде закотвена в южното пристанище като хотел и място за отдих за лоцманите. Голяма част от тх живеят в отдалечени от морската линия градове

Това накара държавната власт да преобразува плавателния съд и да печели от него. С какво може да се похвали яхтата на някогашния деспот? Оборудвана е с президентски апартамент, състоящ се от персоналните палати на Саддам, гостни и спални, както и от 17 по-малки стаи за посетители, 18 каюти за екипажа и клиника.

„ Басра Бриз” е издигната в датска корабостроителница, до момента в който Ирак е във война с Иран. След това плавателният съд е трансфериран в Саудитска Арабия, по това време съдружник на Саддам, с цел да бъде предпазена от въздушни удари против Басра. След 1990 година, когато Ирак нахлува в Кувейт и къса дипломатическите си връзки със Саутиска Арабия, яхтата е предадена на Йордания. Какво се е случило в яхтата, до момента в който тя бе открита от Ирак на пристанище в Ница през 2009 година и конфискувана от локалните управляващи, не е ясно.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР