Баскетболният отбор на Академик (Сф) - 14-кратен шампион на България,

...
Баскетболният отбор на Академик (Сф) - 14-кратен шампион на България,
Коментари Харесай

Баскетболното отроче на "ЛУКойл" прекрати съществуването си

Баскетболният тим на " Академик " (Сф) - 14-кратен първенец на България, приключи съществуването си. Новината удостовери пред в. " Тема спорт " именития баскетболист и треньор Петко Маринов, който в последната година бе ръководител на УС на основания в Правец клуб.

Именно той е трябвало да заяви неприятната вест на състезателите, въпреки няколко седмици по-рано да не е имало никакви сходни индикации (част от баскетболистите са подписали нови контракти при започване на лятото). При това " Академик " бе деклариран за новия сезон в Националната баскетболна лига (НБЛ) и взе участие в жрабия. 

Закрива се и баскетболната школа на " Академик " в Правец, като в града евентуално ще образуват единствено състав на любителски начала за А група (втора дивизия).

Краят наподобява логически за доскорошното чудовище по баскетболните ни терени, предвид на обстоятелството, че неговият президент Валентин Златев загуби всичките си позиции в " ЛУКойл България " .  

Именно Златев, с парите на " ЛУКойл ", сътвори през 2001 година тим " Академик ", с цел да бъде правоприемник на славния студентски клуб, станал 12 пъти първенец при мъжете в интервала 1957-76 година Базира го в родния си Правец и той получи името " ЛУКойл Академик ", с което в интервала 2003-2017 година стана 14 пъти първенец на страната и завоюва 9 пъти купата на България.

През зимата на 2017-а обаче Златев реши да трансферира баскетболните вложения на " ЛУКойл " в София в образувания през 2014 година от треньора Константин Папазов нов клуб (нищо общо с истинския " Левски ", който, поради лимитирани финанси, поддържа единствено младежки формации).

При образуването на " Левски ЛУКойл " Златев разгласи, че " Академик " остава в Правец под името " Академик " (Сф), с цел да развива млади състезатели. Така първото баскетболно отроче на " ЛУКойл " у нас остана в НБЛ, като бе в ролята на спаринг за останалите 9 тима.

Същевременно " Левски ЛУКойл " взе една купа (2018 г.) и една национална купа (2018) с финансовата поддръжка на петролната компания (през предишния сезон, поради ковид, не бе избран шампион). Но, по всичко наподобява, че и той повече няма да се радва на парите на " ЛУКойл България " и евентуално ще се върне към старите времена на финансов недостиг.

След оттеглянето на " Академик " (Сф) за сезон 2020/21 в НБЛ останаха 9 тима. Утре се чака да има обсъждане на обстановката сред клубовете в лигата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР