Баската сепаратистка организация ЕТА обяви, че е на път да

...
Баската сепаратистка организация ЕТА обяви, че е на път да
Коментари Харесай

Баската сепаратистка организация ЕТА е на път да приключи дебата за разпускането си



Баската сепаратистка организация ЕТА разгласи, че е на път да завърши почналия сред членовете й спор за саморазпускането си, съобщи Франс прес, като цитира официално съобщение, оповестено в онлайн-изданието " Гара ".

" Конфликтът продължи прекомерно доста десетилетия и през последните години се опитваме да оставим зад себе си този цикъл ", написа незаконната организация, упреквана за гибелта на над 800 души в Испания и Франция.

През 2011 година ЕТА се отхвърли от насилието и през април 2017 година разгласи, че ще се разоръжи. След това организацията разгласи, че води вътрешен спор за бъдещето си, а тази година заяви, че е призовала членовете си да гласоподават за разпускането й. Според разнообразни източници това може да се случи още преди началото на лятото.

ЕТА е основана в Испания през 1959 година по време на диктатурата на Франсиско Франко. През 1969 година тя стартира серия от атентати, които се ускориха през 80-те години след завръщането към демокрацията. Организацията е включена в листата с терористични групировки на Европейски Съюз.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР