Бащите на деца до 8 години ще може да ползват

...
Бащите на деца до 8 години ще може да ползват
Коментари Харесай

Бащите вече имат право на отпуск, но на минимални пари

Бащите на деца до 8 години ще може да употребяват спомагателен отпуск от два месеца, само че през това време се получават обезщетение от 710 лева на месец, колкото е минималната заплата, а не обезщетение съгласно заплатата, на коята са обезпечавани.

Това стана ясно след съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. На него бяха прегледани промени в две наредби, съгласно които бащите ще би трябвало да подават документално заявление-декларация минимум 10 работни дни по-рано, с цел да употребяват новия тип отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст. Тоест, в случай че детето ненадейно се разболее и би трябвало да го заведат на доктор, няма да могат да употребяват този отпуск.

" Дадени са благоприятни условия за използването на този отпуск напълно или на части. Във връзка с това са предоставени съответните регламенти по какъв начин това да се случва ", изясни служебният вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров.

От 1 август влязоха в действие промени в Кодекса на труда, които регламентират самостоятелното право на отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) с право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване. Той е в размер до 2 месеца и може да се употребява от бащата (осиновителя) едновременно или на части до навършване на 8-годишна възраст на детето.

Този отпуск ще може да се употребява, когато бащата (осиновителят) не е употребил трансфериран отпуск за бременност и раждане, развъждане на дете до 2-годишна възраст или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст от майката (осиновителката).

Въвеждането на този спомагателен отпуск се прави по гледище на Европейската комисия, с цел да способства за създаване на по-пълноценна връзка сред бащата (осиновителя) и детето, както и за повишение на опциите за интензивно присъединяване във възпитанието му.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР