Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск

...
Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск
Коментари Харесай

Двумесечният отпуск за бащите се прие от социалната комисия

Бащите и осиновителите да могат да употребяват два месеца отпуск за развъждане на дете до осемгодишна възраст. 

Това одобриха на второ гласоподаване членовете на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика, които обсъждаха законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Отпускът ще може да не се употребява едновременно, обясни за Българска телеграфна агенция заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров.

По думите му този отпуск ще се употребява, в случай че бащата не е вземал отпуск за развъждане на дете до двегодишна възраст. Във времето на отпуска за развъждане на дете до осемгодишна възраст бащата ще получава обезщетение в размер на 710 лева, уточни Лазаров.

Предвиденият отпуск не може да се трансферира на другия родител, напомни той. Възможността за прилагане на двумесечен отпуск за развъждане на дете до осемгодишна възраст е единствено за обезпечени лица, посочи заместник-министърът. Всяка година компенсацията ще се дефинира категорично. 
 istock istock
Законопроектът съдържа и две съществени промени, засягащи транспонирането в българското законодателство на две съществени наставления на Европейски Съюз – едната е обвързвана с предвидими и транспарантни условия на труд, а другата – със съчетаването на фамилните отговорности и професионалния живот, добави Лазаров.

В тези две огромни категории са планувани разпореждания, които дават опция на служащия и служителя да има съответна информация, обвързвана с трудовото му правно отношение и се доразвива с детайли за опцията за професионално израстване, сподели още той.

Предвидени са и спомагателни благоприятни условия, свързани с информация във връзка с заплатата, на почивките, на работното време и на отпуските. С плана категорично се показват елементи по какъв начин това да се случва, добави заместник-министърът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР