Бащите да имат право на отпуск до два месеца за

...
Бащите да имат право на отпуск до два месеца за
Коментари Харесай

Бащите ще имат право да ползват платен отпуск до два месеца

Бащите да имат право на отпуск до два месеца за развъждане на дете до 8-годишна възраст, в случай че не са употребили трансфериран от майката (осиновителката) подобен вид отпуск. Това ще става с обезпечено право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване (ДОО), плануват признатите на първо четене от Народното събрание промени в Кодекса на труда. Законопроектът на Министерския съвет беше признат със 179 гласа „ за “, 21 „ въздържал се “, без „ срещу “.

Целта на препоръчаните промени е въвеждане в националното законодателство на условията по европейски наставления по отношение на „ равновесието сред професионалния и персоналния живот на родителите и лицата, полагащи грижи “. В претекстовете към законопроекта на Министерски съвет е посочено, че законоустановеното право на бащите (осиновителите) на заплатен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст води до позитивно влияние върху уравновесеното присъединяване на родителите при възпитанието на детето в фамилна среда.

Вносителите показват още, че нужните средства за изплащането на обезщетение при прилагане на подобен отпуск от татковците ще бъдат за сметка на плануваните разноски за краткосрочни компенсации със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. Това няма да докара до влияние върху държавния бюджет, означават още те.

Депутатите одобриха предложенията сред първо и второ четене на законопроекта да бъдат направени в период от три дни.

Парламентът отхвърли други три законопроекта за промени в Кодекса на труда – два на „ Възраждане “ и един на ГЕРБ-СДС.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР