Бащински се обръщам към нашите епархиоти, които са на възраст

...
Бащински се обръщам към нашите епархиоти, които са на възраст
Коментари Харесай

Митрополит Киприан с обръщение към епархиотите си

" Бащински се обръщам към нашите епархиоти, които са на възраст или имат хронични болести, а и към всички: Проявете смирена мъдрост и останете у дома. Ние - пастирите Христови, ще се молим за вас и вашите фамилии от вкъщи на Отца ни - от Христовия дом. Всички енорийски свещеници са подготвени да се молят дружно с вас в домовете ви, просто ги приканете и те ще отзоват. Ако го сторите, душите ви също ще са в Божия храм, дружно с нас духовниците, тъй като Господ „ на смирените дава берекет “ /1 Петр.5:5/ ". Това се споделя в послание на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан до поверените му от Бога за обгрижване епархиоти от Старозагорска епархия. 
В обръщението си владиката оповестява, че храмовете ще останат отворени, а свещенослужителите ще имат грижата да изпълнят " всички наставления и препоръки на Националния действен щаб, на светските и лекарските управляващи, с цел да ни даде Бог да влезем дружно в насладата на идната Пасха ". Ако въпреки всичко някой от миряните, по последна нужда, реши да отиде в църква митрополитът приканва да се съблюдава нужната минимална отдалеченост, до който и да е различен и да заобикаля да се допира до каквато и да е повърхнина, макар че църковнослужителите правят непрекъсната стерилизация.
" Днешната зараза, коронавирусът - този заплашителен камшик, който покосява земни животи и ориси, е път. И ние би трябвало да извървим този път, с цел да бъдем до хората, които са част от него. Свидетели сме на абсурд – нужно бе да се отдалечим очевидно на метър или два един от различен, с цел да осъзнаем близостта си. Тази на сърцата си. Така, както първите християни и апостолите имаха едно сърце и една душа /Деяния 4:32/ съгласно завета на Спасителя ", се споделя още в обръщението. 
Решенията на митрополитите на Светия Синод на Българската православна черква (БПЦ) - Българска патриаршия (БП) ведно със Светейшия Български патриарх Неофит " имат за цел укрепването на вярата ни, запазването на духовното и телесно здраве на народа ни и обезпечаването на нашата сигурност ". Като предизвиква към здравомислие и успокоение, Църквата приканва всички духовници и вярващи хора да съблюдават прецизно разпоредбите на държавните и общински управляващи и на санитарно-епидемиологичните служби, с цел да бъде спряно разпространяването на ковид - COVID-19.
Митрополитите и патриархът ежедневно насочат усърдни молебствия за всички българи в Родината и тези надалеч от нея, които са изложени на тази заплаха. 
" В дните на Великия пост, е належащо всички дружно да се надигнем против пандемията умерено и рационално, със мощна религия и твърда вяра, с непрекъсната и неуморна молитва, с отговорност и дисциплинираност, и с взаимна грижа по сред ни. Бог изпраща тествания, само че дава и сили за тяхното превъзмогване. Сам Христос ни споделя: „ Мир ви оставям; Моя мир ви давам…да се не смущава сърцето ви нито да се плаши “ /Йоан 14:27/. За да имаме Неговия мир и да почувстваме Неговата берекет са нужни религия, благосклонност и схващане за тежката отговорност, която има всеки един от нас ", обръща се към вярващите Киприан.
" Моля Бога, минавайки по пътя на настоящето ни страдалчество, да възродим духовността си. Тя в този момент ни е изключително нужна, тъй като се е потвърдила през вековете като най-силната помощ за превъзмогване на стръмнини и тествания. Оцелявала е с помощта на православието и ни е учила да виждаме другия. Ако и в този момент се стараем да го вършим, ще осъзнаем простичката във величието си и безконечна в своето съществуване истина, че сме братя и сестри в Христа Спасителя, и предани рожби на Майка България до сетния час. АМИН! ", приключва обръщението си Старозагорският митрополит Киприан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР