Бащата на валутния борд Стив Ханке смята, че България не

...
Бащата на валутния борд Стив Ханке смята, че България не
Коментари Харесай

Бащата на валутния борд: На България не й трябва да приема еврото

 " Бащата " на валутния ръб Стив Ханке счита, че България не би трябвало да се причислява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, препоръчани от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединението на България към валутния механизъм, предшестващ еврозоната, курсът предстои на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води договаряния само при изискване, че съотношението лев - евро се резервира до влизането ни в еврозоната.

" Това е доста рисково. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което изцяло не схващат. Става дума за финансовите и икономическите причини, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, какъв брой е рисково да си играят с валутния курс и въобще да повдигат този въпрос ", сподели Ханке пред БНР.

Той не изключва да има " скрито съглашение ".

" Може да има някакво скрито съглашение сред България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните съглашения са типични за Европейския съюз и аз въобще не изключвам да има някое, при което просто на България се слагат спомагателни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос до момента ", сподели още Стив Ханке.

Според него няма нужда от замяната на лв. при закрепен курс с еврото, защото посредством борда страната ни на практика се употребява от позитивите на еврозоната.

Припомняме, че през юли 2018 година България започва официално пътя си към еврозоната, като с писмо от финансовия министър Владислав Горанов и шефа на Българска народна банка Димитър Радев съобщи желанието си да влезе по едно и също време в така наречен " чакалня " - механизма ERM II, и в банковия съюз.

Миналата седмица ангажимент за запазването на сегашния валутен курс бе стихотворец от Радев и Горанов. Законодателната смяна, доказана тази седмица от пленарната зала, е от механически темперамент, обявиха и двамата финансисти неведнъж.

Стив Ханке няма терзания за курса, само че е срещу приемането на еврото от България. Той остро подлага на критика събуждането на страхове от смяна на валутния курс.

" Бих желал да направя две съществени бележки за Европейския съюз и за валутния ръб преди да отговоря на въпроса. Първата е за Европейски Съюз, който за мен е просто гигантска машина за преразпределяне на пари. Бюрократите вършат доста пари от това и по тази причина приказват на всеослушание какъв брой значим е Европейският съюз, а в това време - просто пълнят джобовете си. Погледнете ги - всичките бързат да отидат в Брюксел, с цел да донатъпчат джобовете си. Втората записка е обвързвана с валутния ръб и лв., привързан с еврото. Това го прави " клонинг на еврото ", на практика двете валути са едно и също. България към този момент е част от унифицираната еврова система, от еврозоната. Единствената разлика е, че България има свои лични запаси и своя лична политика ".

Според проф. Ханке " няма никакъв смисъл от ERM II или така наречен чакалня, която Европейският съюз сътвори за страните, които не са въведи еврото, само че имат валутен ръб ".

" Изменението е изцяло излишно, доста рисково и тъкмо против публичното мнение в България. Номер едно - изменението е изцяло ненужно, тъй като имаме образеца на Естония през 2010 година, която просто влезе в ERM II - без промени, без никакви опасения или проблеми. След това Литва - аз бях индивидът, който сътвори валутния им ръб. Те също се причислиха към чакалнята и по-късно вкараха еврото без безусловно никакъв проблем през 2015 година. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което изцяло не схващат финансовите и стопански причини, които стоят зад борда. Явно не осъзнават какъв брой е рисково да си играят с валутния курс и въобще да повдигат този въпрос. Най-добрият образец за това е Аржентина, чиято система наподобяваше валутния ръб. Не беше напълно като него, само че песото бе обвързано с $. След това взеха решение, както написа в изменението " Стоянова ", да разрешат изменение на валутния курс. Това се случи през март 2001. До края на годината се стигна до " песо безпорядък ", сподели още проф. Ханке.

Ханке посочи шест аргументи за преимуществото на валутния ръб, откогато е въведен в страната ни - с помощта на него през 1997 година инфлацията е паднала от 242% до 13%. Помогнал ни е да оцелеем при доста външни рецесии (кризата на рублата през 1998 година, гръцката дългова рецесия от 2010 година, огромната меланхолия през 2009 г.).

" След това се пренасяме през 2014 година, когато банкрутира Корпоративна комерсиална банка. Валутният ръб и Управление " Емисионно " в Българска народна банка се оправиха ужасно. Честно казано, това беше единствената причина системата да удържи на рецесията и хората го знаят. Също по този начин бих добавил четвъртата причина за високата поддръжка към валутния ръб, а точно - фискалната дисциплинираност. Правителството не може да отиде в Българска народна банка и просто да заеме пари от там, тъй като има ръб. В резултат на това България е фискална звезда измежду страните - членки на Европейския съюз ", добави проф. Ханке.

Според него валутният ръб дисциплинира българските политици и е най-хубавата посткомунистическа институция в България.

Той реагира остро против мненията на икономисти, че валутният ръб към този момент е изчерпал функционалностите си.

" Бих споделил изрично, че тези икономисти са глупави и не схващат нищо от непоклатимост. Важността на стабилността е изключителна, изключително за страни като България, която е изложена на толкоз доста външни опасности. Изобщо не бих се занимавал с такива икономисти, които са бюрократично мислещи и глупави. Те не знаят нищо ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР