Басейновите дирекции ще извършат проверки на всички ВиК оператори по

...
Басейновите дирекции ще извършат проверки на всички ВиК оператори по
Коментари Харесай

МОСВ започва проверки на всички ВиК-та

Басейновите дирекции ще извършат инспекции на всички ВиК оператори по осъществяване на изискванията в разрешителните за водовземане. Това решение беше взето през днешния ден на изключително съвещание на Висшия съвещателен съвет по водите в Министерство на околната среда и водите под управлението на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и с присъединяване на зам.-министър Красимир Живков. Сред участниците бяха представители на Министерство на регионалното развитие, Министерството на енергетиката, „ Язовири и каскади " ЕАД, „ Напоителни системи " ЕАД и „ Софийска вода " АД.

Експертите от басейновите дирекции ще ревизират дали са изпълнени изискванията в разрешителните за монтиране на измервателни устройства. Така ще се наблюдава регистрира ли се действително употребената от ВиК операторите вода и рационалното потребление на наличния естествен запас.

„ Проблемите във ВиК бранша ги знаете - върви едно междусистемно надхитряне от години. За да скрият загубите по мрежата и повредите по довеждащия тръбопровод, не регистрират какъв брой взимат от язовирите. Имаме ВиК-та, които работят прелестно, има други, които някак си не работят ", сподели министър Димитров по време на съвещанието. Според информацията, изнесена от зам.-министър Живков, има ВиК оператори, които регистрират 95% загуби по мрежата - като в Шумен, доста други сдружения пък оповестяват за 70-85% загуби по водопровода.



„ Ние всеки месец гледаме една информация, сверяваме с другата на ВиК и басейнова дирекция и удостоверяваме тяхната нужда. Но вярвайки безусловно, стигаме до спорове обстановки. Затова ще променим системата. Ще се срещна с представители на Министерството на енергетиката, МЗХГ, Министерство на регионалното развитие, „ Язовири и каскади " и всички заинтригувани страни. Ние сме при започване на процеса по разрешаване на водовземането, по тази причина би трябвало да променим метода на работа първо при нас и след това да го изисквам от другите ", изясни министърът.

„ Всеки ден ще отчитаме, всеки ден ще ревизираме потоците. Не може цялостен месец да е една и съща цифра приток и разход. Ясно е какво се прави - гледат миналогодишна база, не се мери и си пускат данни каквито си желаят. Няма измервателни уреди и след това сме сюрпризирани. Ще изпращаме данните на всички ведомства по длъжностен ред, с цел да е ясно, че не крием нищо и да сме оптимално транспарантни. И ще пожелаваме от тях по длъжностен ред информация ", безапелационен беше Димитров.

Министър Димитров заяви още, че в Министерство на околната среда и водите ще бъде основан специфичен център, който всекидневно ще следи, и в случай че би трябвало ще се трансформират графиците на 10 дни. Според него има няколко проблематични язовира - „ в случай че затегнем режима там, ще имаме вода за цяла година, в случай че не го затегнем, след 3 месеца ще питаме къде е водата ". Ще повеждам диалог с ВиК, само че ние би трябвало да защитим публичния интерес. Важно е да се обезпечи за популацията вода, приоритет са хората ", сподели министър Димитров.

Общо 6 язовира от 52, следени от Министерство на околната среда и водите, са с размер под 50%. Студена е на 13,4% от размера, Асеновец - 28,3%, Дяково - 35,5%, Ястребино - 31,1%, Калин - 33,7, Карагьол - 32%. Съветът взе решение Министерство на околната среда и водите да продължи да следи положението на всички 52 значими и сложни язовира. И при определяне на размер под 50% на 15-те язовира, от които се употребяват води за питейно водоснабдяване, да се вземат ограничения за прекъсване на водите за индустрията, енергетиката и други потребности и ограничение на водите за питейни цели и прекосяване към различни водоизточници.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР