Басейновите дирекции ще извършат проверки на всички ВиК оператори по

...
Басейновите дирекции ще извършат проверки на всички ВиК оператори по
Коментари Харесай

Екоминистерството проверява всички ВиК дали коректно отчитат ползваната вода

Басейновите дирекции ще извършат инспекции на всички ВиК оператори по осъществяване на изискванията в разрешителните за водовземане, реши през днешния ден на свое изключително съвещание Висшия съвещателен съвет по водите в Министерство на околната среда и водите под управлението на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Експертите от басейновите дирекции ще ревизират дали са изпълнени изискванията в разрешителните за монтиране на измервателни устройства. Така ще се наблюдава регистрира ли се действително употребената от ВиК операторите вода и рационалното потребление на наличния естествен запас.

Поводът е водната рецесия в Перник, където поради ненавременна реакция на намаляващия размер на язовир " Студена " се стигна до тежък воден режим и бедствено състояние.

" Проблемите във ВиК бранша ги знаете - върви едно междусистемно надхитряне от години. За да скрият загубите по мрежата и повредите по довеждащия тръбопровод, не регистрират какъв брой взимат от язовирите. Имаме ВиК-та, които работят прелестно, има други, които някак си не работят ", сподели министър Димитров по време на съвещанието. Според информацията, изнесена от зам.-министър Живков, има ВиК оператори, които регистрират 95% загуби по мрежата - като в Шумен, доста други сдружения пък оповестяват за 70-85% загуби по водопровода.

 В съвета са взели участие представители на Министерство на регионалното развитие, Министерството на енергетиката,
© Министерство на околната среда и водите

В съвета са взели участие представители на Министерство на регионалното развитие, Министерството на енергетиката, " Язовири и каскади " ЕАД, " Напоителни системи " ЕАД и " Софийска вода " АД.

" Ние всеки месец гледаме една информация, сверяваме с другата на ВиК и басейнова дирекция и удостоверяваме тяхната нужда. Но вярвайки безусловно, стигаме до спорове обстановки. Затова ще променим системата. Ще се срещна с представители на Министерството на енергетиката, МЗХГ, Министерство на регионалното развитие, " Язовири и каскади " и всички заинтригувани страни. Ние сме при започване на процеса по разрешаване на водовземането, по тази причина би трябвало да променим метода на работа първо при нас и след това да го изисквам от другите ", изясни министърът.

Той се закани, че всеки ден ще се наблюдават докладите и ще се ревизират потоците. Димитров уточни, че има случаи, при които за цялостен месец количеството приток и разход не се трансформират. " Ясно е какво се прави - гледат миналогодишна база, не се мери и си пускат данни каквито си желаят. Няма измервателни уреди и след това сме сюрпризирани. Ще изпращаме данните на всички ведомства по длъжностен ред, с цел да е ясно, че не крием нищо и да сме оптимално транспарантни. И ще пожелаваме от тях по длъжностен ред информация ", акцентира министърът.

Емил Димитров заяви, че в Министерство на околната среда и водите ще бъде основан специфичен център, който всекидневно ще следи и при потребност ще трансформират графиците. Според него има няколко проблематични язовира, при които в случай че се затегне режима ще имаме вода за цяла година, а в противоположен случай след 3 месеца могат да де окажат празни.

Общо 6 язовира от 52, следени от Министерство на околната среда и водите, са с размер под 50%. " Студена " е на 13.4% от размера, " Асеновец " - 28.3%, " Дяково " - 35.5%, " Ястребино " - 31и1%, " Калин " - 33и7, " Карагьол " - 32%. Съветът е взел решение Министерство на околната среда и водите да продължи да следи положението на всички 52 значими и сложни язовира. И при определяне на размер под 50% на 15-те язовира, от които се употребяват води за питейно водоснабдяване, да се вземат ограничения за прекъсване на водите за индустрията, енергетиката и други потребности и ограничение на водите за питейни цели и прекосяване към различни водоизточници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР