Басейн с дълбочина от 5 метра планира да построи ВВМУ

...
Басейн с дълбочина от 5 метра планира да построи ВВМУ
Коментари Харесай

ВВМУ строи дълбоководен басейн за специални операции

Басейн с дълбочина от 5 метра възнамерява да построи ВВМУ „Никола Вапцаров“ с част от отпуснатите преди дни от кабинета 5 млн. лева В оборудването ще се отработват необятен набор от интервенции, в това число и за избавяне на екипажи на аварирали в морето хеликоптери, заяви на гала по отбелязването на 137 година от основаването на учебното заведение началникът му флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Останалите средства ще бъдат вложени в ремонт на образователната база и разширение на общежитията за студенти с  250 кревати. Подготовката на военни лекари, осъществена взаимно с ВМА и Медицинския университет във Варна, е най-голямото постижение на ВВМУ за 2017 година, което към този момент се радва и на интернационална полулярност, акцентира проф. Медникаров. Според него Македония е декларирала интерес да образова във Варна курсанти за потребностите на военномедицинските си служби.

Успех за ВВМУ е и въвеждането на образователен проект по киберсигурност, която е измежду целите за образователното заведение. В новооткрит център с 15 работни места бъдещи IT-офицери и студенти по информационно-комуникационни технологии за морската промишленост се учат да основават отбрани и да отбиват хакерски офанзиви против военни и търговски кораби. „Такива опити са факт, а след въвеждането на самостоятелни плавателни съдове киберсигурността ще стане основна тематика за предотвратяване от модерните пирати“, разясни проф. Медникаров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР