Бас Ван де Гоор е един от най-големите волейболисти на

...
Бас Ван де Гоор е един от най-големите волейболисти на
Коментари Харесай

Холандската легенда Бас Ван де Гоор: Конкуренцията на олимпийската квалификация ще е жестока

Бас Ван де Гоор е един от най-големите волейболисти на Холандия от близкото минало. Висок е 209 сантиметра и е играл на поста централен блокировач. Олимпийски първенец от Атланта 1996 година и европейски първенец от 1997 година, Бас ван де Гор е част от холандското златно потомство, постигнало доста триумфи през 90-те години на предишния век. Същевременно на кубно равнище той е троент притежател на Купата на европейските първенци (сегашна Шампионска лига).

През 2003 година схваща, че е болен от диабет, само че продължава да играе още два сезона. След като се отдръпва от дейна спортна кариера, той основава своя фондация за хора, страдащи от диабет и в същото време работи като шеф /посланик на разнообразни шампионати и огромни събития, в това число Световното състезание по плажен волейбол през 2015 година и Европейското състезание по волейбол за мъже 2019, на което Холандия бе съдомакин, дружно с Франция, Белгия и Словения. През 2019 година на обичайна Гала на волейбола, проведена всяка година от ЦЕВ, която се организира в София той бе отличен с премия за повсеместен принос към волейбола.



Холандия е противник на България за олимпийската подготовка в Берлин (5-10 януари), като двата отбора са в предварителна група " В ", дружно с тимовете на Франция и Сърбия. В другата група са домакините от Германия, Белгия, Чехия и Словения. Ето какво описа Бас Ван де Гоор за BGvolleyball.com за себе си, своята активност и за идната подготовка.

През 2019 година получихте огромно самопризнание за приноса си към волейбола. Какво значи за Вас тази премия?

Чувствам се и разчувствуван, и признателен за премията. От известно време съм по-далеч от волейбола, в смисъл, че не продължих с кариера на треньор. Бях зает с няколко интернационалните шампионати по волейбол, само че единствено това. Наистина е доста прелестно да се върна вкъщи във волейболния свят. Щастлив съм, че съумях да се срещна с доста хора от обичания спорт – сътрудници, треньори, а чувството от това да получа такова високо самопризнание е ужасно.



Разкажете повече с какво тъкмо се занимавате откогато приключихте волейболната си кариера?

През последните две години от кариерата ми като играч – 2003- 2005 година бях диагностициран с диабет вид 1. Последните сезони играх със болестта. След като стопирах обаче равнището ми на кръвна захар непрекъснато се променяше и изгубих надзор над него. Това значи, че колкото повече спортуваш, толкоз по-добре е това за надзор на болестта и ограничения за възобновяване. В тази връзка взех решение за основа фондация и оказваме помощ на хора с диабет да подобрят качеството си на живот посредством спорт. Това е главното ми занятие сега. Във фондацията имаме екип от 10 индивида и работим по този различен метод за лекуване.

Какво смятате за националните тимове на Холандия и България, които са и в една група за олимпийските квалификации?

Известно време бях малко по-далеч от волейбола, тъй че не мога да дефинира тъкмо равнището на обособените отбори-участници сега. Разбира се, това е един доста мощен шампионат, с едни от най-хубавите европейски тимове и считам, че предстоят много тежки мачове. Гледах холандския отбор на последното европейско състезание. Но не съм гледал българския народен тим. А в групата са и Франция и Сърбия...Така че не мога да дам прогнози. Иска ми се естествено Холандия да вземе квота, само че конкуренцията е жестока. Нашият състав има възходи и спадове, само че мисля, че може да се развие добре. Младите са мощно привлечени от задгранични клубове, а на мен ми се желае да останат още няколко години в Холандия, с цел да се развият и да създадат стъпката от клубно до национално равнище.



Понякога желае ли Ви се още веднъж да излезете на терена и да играете волейбол?

Проблемът е, че софтуерът още е в главата ми, само че хардуерът ми не е ъпдейтнат. Играта, скачането, офанзивата, посрещането, блокирането е един от най-хубавите интервали в живота ми. И когато гледах мачовете на европейското състезание от близо от време на време ми се искаше да обуя къси панталони и да вляза на терена. Но за мен този интервал е завършил и мога единствено да виждам играчите и до какво високо равнище те извеждат волейбола.



За свършек Бас ван де Гоор пожелава доста здраве и радостни празници на всички другари на волейбола, като им желае още по-успешна 2020 година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР