Бързото застаряване на гръцкото население, постоянното намаляване на публичните разходи

...
Бързото застаряване на гръцкото население, постоянното намаляване на публичните разходи
Коментари Харесай

Черно бъдеще за гръцките пенсионери

Бързото застаряване на гръцкото население, непрекъснатото понижаване на обществените разноски за пенсии и непрестанно изменящия се темперамент на труда обрисуват доста мрачна картина за бъдещето на възрастните хора в Гърция.

Последният отчет за пенсиите от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) е обезкуражаващ, защото демонстрира, че в не толкоз далечната 2050 година ще има 73 пенсионери на всеки 100 служащи, оповестява списваният в южната ни съседка в. Български вести.

Същевременно спадът в държавните разноски за пенсионната система продължава, откакто се увеличи с 67,6% през интервала от 2000 до 2013 година от 10,4% на 17,4% от брутния вътрешен артикул.

Държавните разноски понижиха до 16,2% през 2015 година и се чака да паднат до 15,5% през 2020 година до 15% през 2025 година и 14,1% през 2035 г.

Докладът изяснява, че този индикатор се въздейства от демографския проблем – намаляването на раждаемостта, застаряването на популацията и увеличението на продължителността на живота – с директно влияние върху размера на компенсациите.

Докладът разказва гръцката действителност, съгласно която хората скоро ще живеят доста по-дълго, а с цел да обезпечат почтена пенсия, ще би трябвало да отсрочат пенсионирането си или да продължат да работят по-късно. В Гърция единствено 50% от хората на възраст сред 55 и 59 години не престават да работят.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР