Бързото развитие на технологиите и възникването на нови форми на

...
Бързото развитие на технологиите и възникването на нови форми на
Коментари Харесай

Пет важни съвета за инфлуенсър маркетинга

Бързото развиване на технологиите и възникването на нови форми на цифрова комерсиална връзка са причина Националният съвет за саморегулация (НСС) да обърне особено внимание на маркетинга посредством авторитетни персони (в общественото пространство наричани „ инфлуенсъри “).

Именно в тази връзка организацията издаде специфични рекомендации, свързани с инфлуенсър маркетинга. Целта е да се подпомогне рекламната промишленост в България да употребява отговорно тази маркетингова техника и да насърчи авторитетните персони да се придържат към общоприетите в страната и в Европа етични правила и положителни практики в рекламната еко-система.

Научната общественост дефинира авторитетните персони като самостоятелни трети страни, които оформят мнението на аудиторията посредством блогове, постове в разнообразни уеб сайтове, видеа, известия в разнообразни обществени медии и други информационни канали.

Отговорен инфлуенсър маркетинг

Общите правила за носене на отговорност към аудиторията не зависят от технологиите и са еднообразно годни за всички форми на комерсиална връзка. По принцип те плануват ултимативната отговорност за етичността на рекламата да се носи от рекламодателя. Независимо от това, всички участници в екосистемата на цифровия маркетинг би трябвало да си дават ясна сметка за своята отговорност в процеса. Влиятелните персони би трябвало да познават положителните европейски практики за виновен маркетинг и носят отговорност за съблюдаване на етичните правила в рекламната промишленост, от която те също са станали част.

Съгласно признатата в Етичния кодекс формулировка, всяко наличие, основано от авторитетна персона, което промотира даден бранд, артикул или услуги, се приема за комерсиална връзка. Условията за това са две: съществуването на надзор от страна на рекламодател върху наличието и/или съществуване на заплащане или друга насрещна престация. Общото сред всички вероятни форми на надзор е, че основателят на наличието не споделя с аудиторията своето неповлияно мнение, а се съгласява да следва инструкции от рекламодателя или да извършва негови условия против някаква насрещна престация.

Редакционен надзор

Концепцията за публицистичен надзор би трябвало да бъде разбирана в най-общия й смисъл и включва разнообразни детайли на надзор върху наличието – от най-общо избрани до прецизно дефинирани. Към общо избраните детайли спада задаване от рекламодателите на тоналността, структурата и насоката на посланието. Например искане за положително мнение, включване на избран брой споменавания в обществената мрежа или пък издание на фотография в пост в дадена обществена медия. Контролът може да бъде по-стриктен, като включва и авансово квалифициран от рекламодателя текст, скрипт, сюжет или пък искане за утвърждение на наличието от страна на рекламодателя, преди неговото лъчение.

Компенсация

Насрещната престация, която авторитетната персона получава от рекламодателя, може да има разнообразни форми: парична сума, даване на безвъзмездни артикули и услуги или такива по понижени цени, както и всевъзможни други хонорари, от които инфлуенсърът има полза.

Насрещната престация не обгръща рекламни предмети или образци с нетърговска стойност, предоставяни от рекламодателите и други присъстващи при показване на нов артикул на пазара.

Разпознаваемост

Етичните правила изискват всяка комерсиална връзка да бъде поднесена по този начин, че да е елементарно разпознаваема и съответно маркирана за задачата като такава. Това е още по-важно за формите на маркетинг, които са мъчно различими от чисто публицистичното наличие. Ето за какво, комерсиалните известия посредством авторитетни персони би трябвало да бъдат основани и показани по подобен метод, че аудиторията неотложно да ги разграничи като реклама. Такова означение е допустимо посредством най-различни форми на маркиране, стига те да са ясно, недвусмислено и елементарно разпознаваеми. Важното в тази ситуация е всеки, който види наличието, да бъде наясно, в случай че има сделка сред рекламодателите и авторитетните персони.

Обозначаване

Обозначаването на комерсиалната връзка в обещано наличие би трябвало да става по метод,  който не би заблудил аудиторията по отношение на комерсиалния темперамент на посланието. Важно е това да става:
незабавно;лесно видимо, директно до съдържанието;ясно обяснено и елементарно разбираемо.
Маркирането би трябвало да съпътства съответното наличие на всички места и всякога, когато то се разгласява. За задачата се употребява знака „ # “ (хаштаг), показва се името на бранда/рекламодателя и в допълнение се използват думи на български или британски език, описващи естеството на съглашението сред рекламодателя и авторитетната персона. Например:

- #реклама/аd;

-  #спонсорирано/sponsored;

- #безплатни мостри/free samples;

- #в партньорство с/in partnership with.

Освен посредством хаштаг, брандирано наличие се отбелязва и през настройките в обществената платформа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР