Бързото развитие на културата е позволило на древните хора да

...
Бързото развитие на културата е позволило на древните хора да
Коментари Харесай

Хората са изместили неандерталците заради бързото културно развитие

Бързото развиване на културата е разрешило на античните хора да изтребят много по-многобройните неандерталци, оповестява научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Биологът Маркъс Фелдман от университета в Станфорд и екипът му ревизирали хипотезата за превъзходството на Homo sapiens, като основали модел на междувидовата конкуренция, който би отчел разликите в равнището на културното развиване.

Според симулацията културното предимство на даже дребна популация от антични хора е способна изцяло да изтласка неандерталците. Учените означават и ролята на позитивната причинно-следствена връзка – културният напредък ускорява конкурентните преимущества на Homo sapiens, а осъществявнето на тези прерогативи още повече форсира процеса.

По-рано учените обясняваха бързото изгубване на неандерталците от Евразия с идването на кучетата дружно с новата вълна преселници от Близкия Изток – опитомените вълци можели по-добре да догонят плячката и да плашат хищниците. Според друга доктрина внезапните  климатични промени са поставили завършек на неандерталците.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР