Бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон накара много

...
Бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон накара много
Коментари Харесай

Каква защита осигурява бустерната доза срещу Омикрон?

Бързото разпространяване на новия вид на ковид Омикрон накара доста страни да разчитат на бустерната ваксина в битката с него, показва Дойче веле. В обществените мрежи обаче се тиражират подозрения дали изобщо има изгода от третата игла. Разпространява мнението, че даже самата поява на Омикрон е удостоверение за безполезността на имунизациите, Има ли истина в тези изказвания?

До момента има единствено предварителни научни данни за успеваемостта на наличните ваксини против тази разновидност на SARS-CoV-2. Много вирусолози считат, че бустерните имунизации са значим инструмент за отбрана от Омикрон.

В началото на декември новият немски здравен министър Карл Лаутербах написа в Туитър следното: " Данните за заплахата, която произтича от Омикрон, стават от ден на ден и стават все по-отчетливи. Съдейки по това, което ни е известно досега, бустерната ваксина обезпечава добра отбрана - най-малкото от затруднения ".

От своя страна производителите на имунизацията BioNTech/Pfizer настояват, че за пълноценна отбрана от Омикрон са нужни най-малко три дози от препарата.

Имунологът професор Райнхолд Фьорстер също счита, че бустерните имунизации са значимо средство за отбрана от Омикрон. " Предполагам, че след бустерната ваксина човек е доста по-добре предпазен от болест, в сравнение с след втората ваксина, а и е предпазен за по-дълъг интервал от заплахата да стане въздържан притежател на болестта или да получи затруднения от Ковид-19. "

Какво споделят данните от Израел за резултата от имунизациите?

Както написа в Туитър, Израел е ослепителен образец за неефективността на бустерните ваксини: " Израел към този момент стартира да имунизира с четвърта доза. Този, който освен това състояние приказва за " сполучлива имунизация ", или си е изгубил мозъка, или би трябвало да се запознае с неутрални, основани на обстоятелствата източници на информация ".

Но проучване, оповестено от здравното издание New England Journal of Medicine, показва доказателства, че около реимунизационната акция в Израел броят на болестите е намалял доста. В проучването са взели участие 1,3 милиона поданици на страната на възраст до 60 години от тези, които към този момент са били имунизирани два пъти. Някои от участниците са били и с трета доза. При тях равнището на болестите е намаляло над 11 пъти спрямо другата група.

Трябва да се има поради и спадащата с времето успеваемост на имунизациите - факт, който означават също и от Института " Роберт Кох ". Данните от декември сочат, че равнището на отбрана против заболяване с Ковид-19 при протичането със признаци измежду два пъти имунизираните пациенти от 18 до 59 години и при хората над 60 години е спаднало от 80 на 68 % за интервала от 23-и август до пети декември.

Реимунизации безспир?

Пак в Туитър председателката на парламентарната секта на " Алтернатива за Германия " Алис Вайдел предизвестява за опасността от насилствени имунизации: " Потривайки ръце, създателят на компанията BioNTech Угур Шахин споделя, че към този момент имунизираните би трябвало да се ваксинират в този момент и против Омикрон. Най-накрая би трябвало да се отървем от тези безкрайни имунизации! ", твърди тя.

Всъщност в Германия наложителна имунизация против Омикрон няма - условието, което влиза в действие от март идната година, ще важи единствено за личния състав в лечебните заведения и в домовете за възрастни хора. Вярно е обаче, че се разисква всеобщо наложително имунизиране, което предложение може да влезе за разискване в Бундестага през януари или февруари идната година.

Що се отнася до бустерните ваксини, доста вирусолози предлагат те да се вършат и за поддържане на висок имунитет по отношение на Ковид-19. Изводът, че третата имунизация ускорява имунния отговор на организма при болест, се удостоверява и от проучване, финансирано от английското държавно управление.

2878 души на възраст сред 30 и 78 години, ваксинирани два пъти, получили и трета бустерна доза с един от утвърдените седем препарата. В резултат било открито, че имунитетът на хората се е засилил, без значение от тяхната възраст и от типа ваксина. Само френският препарат Valneva не дал удовлетворителни резултати в хода на клиничните тествания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР