Бързото разпространение на COVID-19 в целия свят, тежките последствия за

...
Бързото разпространение на COVID-19 в целия свят, тежките последствия за
Коментари Харесай

Как финансовата криза се отразява на частните пенсионни фондове?

Бързото разпространяване на COVID-19 в целия свят, тежките последици за инфектираните и неналичието понастоящем на ваксина и лекуване на това заболяване доведоха през последните няколко месеца до трагичен спад на финансовите пазари. Засегнати бяха главно рисковите активи, като акции, корпоративни облигации и дълга на разрастващите се страни.

Какви са особеностите на финансовата рецесия, която настава?

Сред главните аргументи за настъпващата финансова рецесия можем да очертаем:
- лимитираната опция да се управлява разпространяването на COVID-19;
- отрицателните последици за световната стопанска система от шока в търсенето и предлагането, подбуден от блокирането на цели държави/региони и настоящите в тях индустрии;
- вероятността от банкрути на компании в най-засегнатите браншове и увеличение на безработицата;
- първичната липса на фискални тласъци в другите страни, които да подкрепят най-уязвимите хора и браншове на икономиката;
- спадът на петрола заради упования за понижено бъдещо търсене и невъзможността да бъде контрактувана договорка сред ОПЕК и Русия за понижаване на добивите, която докара до ценова война сред участниците.

Повечето данни сочат, че световната стопанска система ще изпадне в криза, като е мъчно да бъде планувана дълбочината и продължителността на икономическия спад. Финансовите пазари реагираха незабавно на протичащото се, като изброените нагоре фактори доведоха до отрицателно показване на рисковите класове активи. Това се отрази на всички институционални вложители, в това число и на пенсионните фондове.

Частните пенсионни фондове по време на рецесия

Трябва да отбележим, че диверсификацията на портфейлите на пенсионните фондове оказва помощ за отбягване на спадове, присъщи за най-рисковите класове активи. Представянето на пенсионните фондове за първото тримесечие на 2020 година е доста по-добро от това на рисковите класове активи.
През месеците април и май държавните управления и централните банки по целия свят оказаха невиждана поддръжка на световната стопанска система против влошените вероятности. Предприемането на тези ограничения, в унисон с общите старания за намирането на лекарство и ваксина, подобрението на пандемичната конюнктура и последователното отваряне на стопанските системи докара до отчасти възобновяване на финансовите пазари. Независимо, че през първото тримесечие на 2020 година доходността на пенсионните фондове осъществя съществени спадове, към сегашния миг тези спадове са сензитивно понижени.

Глобализацията и нейните резултати върху стопанската система

Периодът на последните 24 месеца обгръща две етапи на спад на световните финансови пазари - в края на 2018 година станахме очевидци на невъобразим по мярка световен търговски спор сред Съединени американски щати и останалите им търговски сътрудници, а през 2020 година следим проявления на криза с мащаби по-високи от всяка криза след Втората международна война.

Важно е да се знае, че един от значителните белези на активността по пенсионно обезпечаване е дълготрайният й темперамент. В тази връзка, осъществените краткотрайни загуби от ръководството на активи в пенсионните фондове отразяват краткосрочни спадове на финансовите пазари, разследване от световните стопански разтърсвания. Тези спадове би трябвало да се преглеждат в подтекста на международната стопанска обстановка, а не като безвъзвратни загуби за обезпечените лица.

Диверсификация за минимизиране на загубите

Управлението на портфейлите на пенсионните фондове в страната е съобразено с условията и рестриктивните мерки на Кодекса за обществено обезпечаване и капиталовите политики на фондовете, оповестени на интернет уеб страницата на фирмите.

С цел реализиране на оптимално равнище на риск и по едно и също време с това осъществяване на поставените в капиталовите политики на пенсионните фондове цели множеството пенсионни фондове се стремят да поддържат световно диверсифициран капиталов портфейл в разнообразни класове активи.

Смятам, че в дълготраен проект тактиката за създаване и поддържане на световно диверсифициран капиталов портфейл е вярната и ще докара до осъществяване на поставените цели.

Регулация и държавни ограничения

С утежняването на икономическите данни в следствие от пандемията централните банки в целия свят започнаха фрапантни ограничения за поддръжка на стопанските системи.

В Съединени американски щати Федералния запас понижи главния си лихвен % до нула, възобнови покупките на държавни облигации, започва стратегия за покупки на корпоративни облигации и инициира редица други ограничения.

Европейската централна банка към този момент беше понижила главния си лихвен % на -0.50% в края на предходната година, само че реагира на протичащото се, като стартира нова стратегия за закупуване на активи в изискванията на изключителна обстановка, породена от пандемия (PEPP) и облекчи в допълнение изискванията на целевите си интервенции по дълготрайно рефинансиране (TLTRO).

В резултат на подхванатите ограничения пазарните участници чакат главните лихвени проценти да останат на ниски равнища през идващите няколко години. Това се отразява на лихвите по депозити в страната, като се чака в идващите няколко години те да останат близки до настоящите ниски равнища.

Цикличността на стопанската система поддържа положителната възвръщаемост частните пенсионни фондове

В тази обстановка доброволните пенсионни фондове са добра опция за дълготрайна инвестиция и икономисване.

Защо?

Поради следните аргументи:

1. Предлагат експозиция в световно диверсифициран портфейл;
2. Начисляват такса за ръководство единствено в годините с позитивна доходност;
3. Дават опция за прилагане на данъчно облекчение.

Не е за занемаряване и фактът, че пенсионните фондове, за разлика от останалите институционални вложители в страната, разгласяват детайлните си портфейли на интернет страниците си след края на всяко тримесечие. Тази бистрота разрешава всяко обезпечено лице да следи по какъв начин са вложени средствата му.

Автор: Александър Вучков/NN България

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР