Бързо намаляващото и застаряващо население в Централна и Източна Европа

...
Бързо намаляващото и застаряващо население в Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Работната сила в Източна Европа ще намалее с 25% в следващите години, предупреди МВФ

Бързо намаляващото и застаряващо население в Централна и Източна Европа може доста да попречи на икономическия напредък и доближаването с по-развитите европейски стопански системи, заяви Международният валутен фонд (МВФ). Заместник-управителят на МВФ Тао Джан сподели на конференция в Дубровник, че общото население на района ще намалее с 12% до 2050 година заради застаряването и миграцията, до момента в който работната мощ евентуално ще падне с 25%.

Агенция "Ройтерс " прецизира, че той е имал поради най-вече членове на Европейския съюз и страни кандидатки, които преди този момент бяха част от комунистическия блок. Много служащи са напуснали този район през последните години, с цел да работят в по-богатата Западна Европа.

"Намаляването на предлагането на работна ръка и по-ниската продуктивност на по-възрастните служащи, дружно с по-големия напън върху обществените финанси, може да коства на страните към 1% от брутния вътрешен артикул на година ", сподели Джан.

Доходът на глава от популацията в района до 2050 година ще се увеличи до 60% от равнището на Западна Европа по отношение на сегашните 52%.

"Без сегашния демографски напън районът би могъл да доближи 74% от нивото на приходите в Западна Европа за същия интервал “, сподели още Тао Джан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР