Бързият напредък на технологиите понижава инфлацията слабо и временно, коментира

...
Бързият напредък на технологиите понижава инфлацията слабо и временно, коментира
Коментари Харесай

Цифровата революция и инфлацията

Бързият прогрес на технологиите намалява инфлацията едва и краткотрайно, разяснява на 3 септември шефът на "Бундесбанк " Йенс Вайдман. Така той се включи в един от най-разгорещените диспути на актуалното централно банкиране.

Докато по-голямата част от индустриализирания свят се бори с анемични инфлационни нива, някои икономисти настояват, че софтуерният взрив потиска цените и принуждава централните банки да изтощават мунициите си в борбата за смяна на икономическата парадигма. Което ги оставя с нищожен военен боеприпас за идващия инфлационен срив.

Вайдман - авторитетният глас, когато управителният съвет на Европейската централна банка дефинира лихвените нива, показва, че дълбоката икономическа рецесия, почнала преди десетилетие, и бавното възобновяване от нея са главните виновници за анемичния инфлационен напън. Според него до момента потискащият резултат от цифровизацията е бил слаб и при достигането на нов дълготраен паричен баланс капацитетът за ценови напън от технологиите ще изчезне.

След години на алегорична инфлация и съвсем нулеви съществени лихви ЕЦБ ще стартира да ги подвига последователно в края на 2019-а. Което още занапред буди опасения, че ще последват финансови разтърсвания. Анализ на основания в Брюксел Център за европейски политически проучвания, който ще бъде оповестен публично на 7 септември, успокоява финансовите министри от еврозоната, че това няма да се случи. Заключенията на специалистите ще бъдат показани на срещата на финансовите министри и на централните банкери във Виена в петък.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР