Бързите покупки на втечнен природен газ по света и топлото

...
Бързите покупки на втечнен природен газ по света и топлото
Коментари Харесай

Неочакван обрат: Сега Европа има твърде много газ

Бързите покупки на полутечен природен газ по света и топлото време доведоха до непредвидения резултат - Европа има прекалено много газ. Но рецесията надалеч не е завършила. Тази зима доста ще зависи от времето, се споделя в разбор на организация Блумбърг. Изведнъж се оказа, че Европа разполага с повече газ, в сравнение с й е нужен.

Жадна за импорт от Русия, на която от дълго време разчита, Европа се втурна да купува полутечен природен газ от целия свят, с цел да запълни своите складове, съобщи БГНЕС.Времето през днешния ден е извънредно топло и поръчките за полутечен природен газ са задоволени в по-голямата си част, тъй че хранилищата в района са съвсем цялостни преди началото на отоплителния сезон. Цените на бензина също спаднаха внезапно и в този момент са по-малко от една трета от летния си връх.

Но има още доста рискове в бъдеще. Много зависи от времето. Ако настъпи студена вълна, Европа ще би трябвало неотложно да употребява запасите си. Властите са обезпокоени от опасността от нови саботажи на енергийни уреди, защото това би трансформирало радикално обстановката на пазара. Но в този момент, в края на октомври, обстановката на континента е доста по-добра, в сравнение с политиците смееха да се надяват.

Доставките на газ от Русия понижават от предходната година насам. Това лято потокът на гориво по основния газопровод „ Северен поток “ беше спрян, а предишния месец той беше развален от няколко детонации. Досега топлото време помагаше за ограничение на търсенето, само че европейските политически водачи се притесняват, че по-ниските цени на газа (значително по-ниски от летния пик) ще доведат до нараснало ползване при намаление на температурите.

„ Излишъкът на газ в Европа ще продължи най-малко до декември “, споделя Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia. „ Малко евентуално е през ноември в Европа да настъпи дълготрайно захлаждане “, прибавя той.

Цените на газа са покрай най-ниското си равнище от юни насам, макар че заплахата се крие в пазарните цени. Февруарските фючърси са с 44% по-скъпи от ноемврийските, а цените за идната зима са още по-високи. Това допуска, че проблемите с предлагането ще продължат.

Тази обстановка значи, че е извънредно значимо да се понижи потреблението макар примамливо ниските цени. Анализаторската компания Timera Energy пресмята, че спадът в търсенето на газ през 2022 година ще бъде сред 7 и 9 %, основно заради затварянето на огромни промишлени предприятия, които употребяват огромни количества газ. Но тази цифра към момента е надалеч от задачата на Европейски Съюз от 15%.

„ Способността на Европа да преодолее редом рецесиите с електрическата енергия и газа през идващите две години ще зависи значително от намаляването на търсенето. Смятаме, че до края на рецесията има още доста време “, пишат в блога си анализаторите на Timera Energy.

Благодарение на напъните на Европа нейните газови складове са запълнени на 93,6 % от потенциала си за предпазване на природен газ, а на Германия - на 97,5 %, както показва Gas Infrastructure Europe, асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура. Това до известна степен успокои пазара, само че при положение на захлаждане в Германия ще има задоволително газ единствено за два месеца. Затова Европа ще би трябвало да продължи да купува полутечен природен газ.

Но в случай че може да се разчита на метеорологичния модел на Блумбърг, ноември ще донесе по-добро време от нормално.

Засега газовозите не престават да идват. Този месец Северозападна Европа ще одобри 82 танкера за полутечен природен газ, което е с 19% повече в съпоставяне със септември. Все повече кораби към този момент работят като плаващи съдове за предпазване на газ заради упованията за повишение на цените и ограничавания потенциал за приемане на горивото, както оповестяват корабните брокери Fearnleys A/S. Ойстейн Калеклев, основен изпълнителен шеф на норвежкия притежател на газовози Flex LNG, отбелязва, че тази обстановка може да продължи доникъде на февруари.

Индексът на Блумбърг за натоварените танкери, които се намират във водата повече от 20 дни, се увеличи до най-високото си равнище от 2017 година насам. Миналата седмица испанската компания Enagas SA предизвести, че ще би трябвало да ограничи потреблението, защото разполага с малко свободен потенциал за изпомпване на вносен газ.

Цените към този момент се намаляват, само че търсенето в Азия може да ги увеличи, а Русия може да спре преноса на газ през Украйна. Това може да се дължи на лична преднамереност или на вреди по инфраструктурата в разкъсвана от война среда. Всичко това ускорява натиска върху цените. Освен това при тази обстановка ще бъде по-трудно да се запълнят складовете през идната година.

Междувременно европейските министри на енергетиката разискват въвеждането на краткотраен таван на цените на газа. Един от главните причини против сходна мярка е, че за Европа ще бъде по-трудно да се достави с нужните количества полутечен природен газ през тази зима.

„ Когато температурите стартират да падат и хранилищата се изпразнят, пазарните действителности под формата на дисбаланс сред търсенето и предлагането ще доведат до повишение на цените, а това в допълнение ще ускори инфлационния напън. През идната зима казусът сигурно ще стане още по-остър “, споделя Катя Яфимава, старши откривател в Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР