Бързите на подигравки американци вече нарекоха показания на оръжейното изложение

...
Бързите на подигравки американци вече нарекоха показания на оръжейното изложение
Коментари Харесай

Новият европейски танк напомня „кавърверсия” на "Леопард"

Бързите на насмешки американци към този момент нарекоха показания на оръжейното ревю Eurosatory (11-15 юни) нов европейски танк Frankentank (Франкенщайнтанк). Всъщност конструкторите са основали прекомерно забавен пример, идващ пътя на руснаците да изстискват до край модернизационния запас на машините. Това отсрочва с 15-20 година основаването на танка от ново потомство, само че дали към този момент в действителност му е пристигнало времето откъм нови хрумвания и задоволително съвременни технологии?

През декември 2015 година Берлин и Париж направиха мъчно допустимото – въз основата на фирмите Krauss-Maffei Wegmann (KMW) и Nexter Defense Systems образуваха обединена компания под името KNDS Group с годишен оборот от 2 млрд евро. Създаденият от тях главен танк е първият пример, който „ съвместява в себе си очакванията и отработените механически решения, съставлява бърз отговор на танковия пазар, отговарящ на особеностите на актуалните спорове с висока интензивност”.

Общият конструкторски екип съвместил най-хубавото от немския „ Леопард 2” и от AMX-56 „ Леклерк”: Здравото шаси на „ Леопард 2А7” може да издържи структура с маса до 68 тона, от него взели също корпуса и двигателя; от „ Леклерк” е взет куполът със 120-мм гладкоцевно оръдие. Впрочем френския купол има още преимущества: той е по-компактен и с по-малка маса, има автомат за зареждане (при „ Леопард” той липсва). Така са икономисани 6 т или над 10% от общата маса на танка. Това дава опция за слагане на спомагателна ризница върху корпуса. В купола в автомата зареждане има подготвени 22 изстрела, вместо 15 при „ Леопард”. Освен това автоматизацията на стрелбата разрешила броят на екипажа да се понижи до 2 души.

Демонстрираният пример е изработен в завода на Nexter в град Роан. Вече е оповестено, че танкът е минал цикъл от ходови и огневи тествания в Португалия.

Следваща крачка в обединяването на германско-френската „ танкостроителна мисъл” би трябвало да стане нов главен военен танк, който към този момент е получил условното означение Main Ground Combat System 2030+ (Основна наземна бойна система за интервала след 2030 г.) и ще бъде подготвен да влезе на въоръжение към 2035 година

Редакция БЛИЦ (по обява в непознати медии)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР