Бързите курсове не всякога успяват да създадат ценните умения, от

...
Бързите курсове не всякога успяват да създадат ценните умения, от
Коментари Харесай

Курсовете по програмиране могат да крият разочарование


Бързите курсове не всеки път съумяват да основат скъпите умения, от които се нуждаят учащите
(снимка: CC0 Public Domain)

Мнозина от младежите желаят да бъдат програмисти. Привлечени от вероятността за огромни заплати, изобилна работа, богат избор от великодушни работодатели и шанса да работят за някои от най-успешните компании в света, от ден на ден хора търсят нови благоприятни условия в непрестанно разрастващата се област на създаването на програмен продукт. Но бързите курсове по програмиране могат да разочароват надъханите запалянковци.

Нарастващата известност на писането на код – изключително след пандемията – докара до взрив в броя на школите за писане на програмен продукт. Много от тези учебни заведения организират интензивни курсове за интервал от по няколко месеца. Учащите излизат с известни познания по програмиране и с упованието, че взимайки си документа в края на курса, за тях ще се избиват десетки софтуерни компании, зажаднели за млади гении. Понякога фактически става по този начин. Но нерядко обстановката е друга.

Бързите курсове не всеки път съумяват да основат у учащите скъпите умения, от които се нуждаят, с цел да съумеят. Като водач на компания за разработка на програмен продукт по поръчка и професор, преподаващ софтуерно инженерство, Макс де Лавен, създател и механически шеф на Builvable, познава уменията и опита, който търси при приключилите. Казва, че начинаещите разработчици на програмен продукт не постоянно биват обучавани на уменията, които работодателите ценят и ще чакат.

И това, уви, важи освен за бързите курсове по програмиране, само че и за университетите и стратегиите за подготовка и преквалификация. В резултат, споделя Лавен, разработчиците биват подведени – и в последна сметка разочаровани – от институциите, които настояват, че ги „ нареждат за триумф ”.

„ Да си разработчик на програмен продукт е страхотна работа – за мнозина е шанс да могат да създадат сполучлива кариера от любовта си към писането на код – само че не става въпрос единствено за проучване на даден език за шифроване, с цел да стартират да валят пари ”, споделя Лавен пред. „ Да станеш разработчик на програмен продукт е по-трудно, в сравнение с може да си намерения елементарният човек – и е скъпо ”.

Много от младежите са мощно увлечени от обещанието за астрономически заплати, изключително в огромни софтуерни компании. Лавен обаче споделя, че действителността рядко дава отговор на фантазиите на новозавършилите курсисти, изкарали образование по програмиране.
още по тематиката
Още по-лошото е, че в доста връзки учениците са подготвени „ за неуспех ”, споделя Лавен. Той е виждал новобранци, които не дават отговор даже на най-базовите условия за „ драскач на код ”, камо ли пък за софтуерен разработчик. „ Виждали сме хора да аплайват, откакто са изкарали тримесечно образование в някоя школа, където им е дадено, че ще се научат да пишат код. След това виждаме, че не знаят нищо ”.

Разочаровани са учащите, разочаровани са и работодателите. Нещо повече, сходно положение може да бъде опустошително за хората, които са решили да се насочат към програмирането след смяна в кариерния път.

В последна сметка научаването на писането на код е единствено върхът на айсберга. Разликата сред и създаването на програмен продукт може ненапълно да се оприличи на разликата сред това да имаш речник с думи и да можеш да съчиниш текст със съответната граматика и просвета зад езика. „ Това, че можете да косите ливада, не значи, че можете да управлявате компания за озеленяване ”, споделя Лавен. „ Само към 40% от е писане на код ”.

Курсовете по софтуерно инженерство би трябвало да образоват студентите изцяло, с цел да бъдат положителни софтуерни експерти – а освен положителни писачи на код. Езиците за програмиране се научават, само че по-важно е да се научат „ навиците ” за писане на код, тъй като „ хората могат да развият неприятни привички, а неприятните привички са доста сложни за унищожаване ”, споделя специалистът.

Наред с това обаче има цяла кошница с други познания, които разработчикът на програмен продукт би трябвало да има. Практическият опит постоянно е скъп. Курсовете и университетските стратегии би трябвало да предизвикват практическата работа и да дадат на учащите „ работни познания ” за другите съставни елементи от цикъла на основаването на програмен продукт.

Важно е да има умения за боравене с API. Всеки софтуерен инженер през днешния ден ще се срещне с потребността от работа с API. Софтуеристите би трябвало да знаят да „ приказват ” езика на API, да познават другите технологии тук.

Всяко приложение, което се създава в днешно време, по един или различен метод отива в облака. Това значи, че на софтуеристите са нужни задълбочени познания за облачните технологии. Те би трябвало да схващат от платформите, които съществуват, и от техните особености. Това е значимо за положителното позициониране на пазара на работна мощ. „ Когато човек пристигна при работодателя и каже: „ Работил съм с Amazon Web Services или Гугъл Cloud Platform или Azure ”, работодателят незабавно се заинтересува от този човек ”, споделя Лавен.

Всичко това изисква и от просветителната система да се промени и да се приспособява. Университетските стратегии, специализациите, курсовете и преквалификационните стратегии би трябвало да вземат под внимание потребностите на актуалните претенденти за кариера в софтуерния свят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР