Бързите кредити у нас продължават да нарастват. Предварителните данни на

...
Бързите кредити у нас продължават да нарастват. Предварителните данни на
Коментари Харесай

Все повече българи си докарват по някой лев по този начин, но после жестоко съжаляват

Бързите заеми у нас не престават да нарастват. Предварителните данни на централната банка демонстрират, че към края на предходната година от небанкови кредитни институции са изтеглени над 2,5 милиарда лв..

Бързите заеми на семействата нарастват с близо 12% за година. Така отговорностите към кредитни институции са над 2 милиарда лв., а 90% от от тях са потребителски заеми.

Необслужваните заеми обаче понижават. В края на 2017 година те са за близо 345 милиона лв..

 Кредит

Преди време Трайчо Димитров тегли 500 лева " бърз заем ".



„ Бях просрочен 1-2 сметки за ток, мисля, че и за студена вода и разноски домашни. Свършиха ми работа, само че е доста висока лихвата ”, сподели Трайчо Димитров.

За 6 седмици изплаща заема в период, само че за заем от 500 връща над 700 лв..

Масово сумите у нас, които се теглят под формата на бърз заем са до 1000 лв., демонстрира онлайн изследване на финансов портал. Най-често клиентите имат незабавна потребност от относително дребна сума.

„ По-голямата част от банките отпускат за суми над 1000 лева т.е. единственият метод човек да получи сума под 1000 лв., бързо, се оказват компаниите за бързи заеми ”, изясни Десислава Николова - " Моите пари ".

Такъв е и опитът на Гергана. Преди две години остава без работа и по съвет на близки тегли 1000 лв. бърз заем. Успява да го погаси с няколко забавени вноски, само че връща 1500 лв..

От 4 години у нас е въведен таван при оскъпяването на този вид заеми – до 50%. И тук обаче има малки врати.

„ Много от небанковите институции взеха решение да вкарат спомагателни такси. Станаха доста по-неразбираеми ”, сподели Десислава Николова.

Освен наложителния годишен % на разноските, специалистите поучават да се внимава и за в допълнение оскъпяване – като такса " гарант " да вземем за пример. Препоръката е сумите, които се теглят, да са дребни и с къс период на погашение.

 Кредит

Източник и графики: bTV
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР