Бързината, с която се развиха събитията в Зимбабве тази седмица,

...
Бързината, с която се развиха събитията в Зимбабве тази седмица,
Коментари Харесай

Който и да управлява Зимбабве, ще му трябва подкрепа от армията и Китай

Бързината, с която се развиха събитията в Зимбабве тази седмица, изненада даже опитни наблюдаващи на Африка. Армията на процедура завзе контрола; президентът Робърт Мугабе беше подложен под домакински арест, а за брачната половинка му, за която се твърди, че е готвена за негов правоприемник, се оповестява, че е избягала от страната.
Все още не е ясно кой в последна сметка ще ръководи Зимбабве. Но който и да надделее, ще има потребност от поддръжката както на армията, по този начин и на Китай - водещия задграничен вложител в Зимбабве.

До през вчерашния ден известията създаваха усещането, че 93-годишният Мугабе продължава да се пробва да убеди висшите генерали, че би трябвало да му бъде разрешено да приключи президентския си мандат до изборите идната година. Смяташе се, че генералите поддържат предаване на властта на някогашния заместител на Мугабе Емерсон Мнангагва.

Ето някои значими поучения от това, което знаем към този момент:

1. Китай се обрисува като основен политически медиатор на континента. Никой в Пекин или Хараре не споделя дали Китай е бил известен авансово за проектите за завладяване на контрола. Но малко преди зимбабвийските танкове да излязат по улиците, китайското министерство на защитата счете за значимо да заяви, че главнокомандващият на армията на Зимбабве се е срещнал с китайския си сътрудник в Пекин предходната седмица.

Новината беше необятно отразена, изключително в южната част на Африка, наред с изключителните събития към преврата. Много районни наблюдаващи подозират, че Китай, който поддържаше партизанските бойци от придвижването на Мугабе Африкански народен съюз на Зимбабве по време на водената от него война против режима на бялото малцинство в тогавашна Родезия, е в течение на събитията в Хараре и значително ги поддържа. След като Пекин доста ускорява своите позиции в Африка на юг от Сахара през последното десетилетие, може да се чака, че занапред нататък този тип сигнали ще бъдат значима част от събитията на континента.

2. Никой властнически водач не е безконечен. Мугабе, наименуван от един американски дипломат " ослепителен стратег ", беше считан за един от огромните експерти по оцеляване в интернационалната политика. Чаровен и безусловно безсърдечен, той беше подготвен да употребява етническо разделяне, наказателни отряди, медийни операции и голям брой други противни средства, с цел да смазва всички съперници. През 2008 година неговият основен противник се отхвърли от присъединяване в балотаж на избори, откакто държавните сили биха, убиха или сплашиха хиляди опозиционни гласоподаватели.

Ирония е, че в този момент го погубва тъкмо напредналата му възраст, която в миналото го защитаваше от вътрешни противници, които по-рано, наподобява, се задоволяваха да чакат времето да вземе своя дан. Откакто навърши 90, тази динамичност се промени, откакто стана по-ясно, че Грейс Мугабе - амбициозна жена - повече от 30 години по-млада от брачна половинка си - се е прицелила в президентския пост. Интригите и ударите в гърба доближиха своя връх предходната седмица с уволнението на вицепрезидента Мнангагва - бивш любимец за правоприемник на Мугабе, което беше възприето като ход за усилване на позициите на Грейс Мугабе.

 Който и да ръководи Зимбабве, ще му би трябвало поддръжка от армията и Китай
© Philimon Bulawayo, Reuters

3. Невинаги е допустимо властта да остане в фамилията. Едва ли е необикновена тактика за един болен държател да се пробва да трансферира властта на непосредствен член от фамилията. В страни, които не са конституционни монархии, това обаче може да се окаже неосъществим или пораждащ разделяне развой.

Съпругата на Мугабе, наричана в Зимбабве " Гучи Грейс " поради слабостта ѝ към шопинга, в никакъв случай не е била известна. Вероятно по-важното е, че нейното възходящо въздействие отблъсна и разочарова одобрени фигури в ръководещата партия ЗАНУ-ПФ и държавните структури. Те очевидно бяха почнали да работят против нея преди уволнението на Мнангагва предходната седмица.

Семейство Мугабе не е единствената господстваща фамилия в Африка, която имаше неприятна седмица. По-рано тази година анголският президент Жозе Едуарду Душ Сантуш съобщи властта на своя заместител след 37 години на поста според договорка, която сложи щерка му Изабел отпред на държавната петролна компания " Сонангол ". Това продължи по-малко от три месеца - в сряда тя беше уволнена, а анализатори дефинираха този ход като явен опит на новия президент Жоау Лоуренсу да ореже властта на фамилията.

4. Окопалите се властови структури са тъкмо такива. Окопали се. Когато Мнангагуа беше освободен от служба предходната седмица, за малко изглеждаше, че това е краят на пътя му. Сега наподобява евентуално, че индивидът, именуван от време на време с прякора си - Крокодила, ще получи властта вследствие на дейностите на армията.

Това не е неповторима зимбабвийска обстановка. Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси в доста връзки е подобен случай - върховен боен, показал се като човек, на който може да се разчита в хаоса, последвал отстраняването на Хосни Мубарак и неговите синове.

Тези хора са не просто умни, амбициозни персони, чакали зад кулисите десетилетия наред. Те имат и достъп до цяло потомство от сходни фигури с сходни недоволства. Това може да спомага за построяването на мощна мрежа, когато става дума за сходна обстановка и потребност от неочаквани, решителни дейности.

 Който и да ръководи Зимбабве, ще му би трябвало поддръжка от армията и Китай
© Philimon Bulawayo, Reuters

5. Образите и думите са решаващи. Бързината и триумфът, с които армията завзе контрола в Зимбабве, са в ослепителен контрастност с опита за прелом в Турция през юли 2016 година Тогава относително дребна група офицери от армията се опита да предприеме дейности против президента Реджеп Тайип Ердоган. Те бяха изправени пред по-трудна задача от своите зимбабвийски сътрудници, защото имаха работа с водач, който е в разцвета на силите си, а не с болен човек, трансферирал 90-те. Но турските заговорници също така не съумяха да завземат значими държавни здания и разрешиха на Ердоган да се обърне към нацията и да се координира с към момента правилните му военни подразделения.

6. В Зимбабве армията наподобява единна. Беше употребена малко мощ, а в най-малко един случай зле поддържан танк не съумя да стигне до столицата. Нищо от това нямаше изключително значение. Бързината, с която беше арестуван Мугабе, появяването на боен представител по малкия екран и забележимото наличие на бронирана техника по улиците беше задоволително, с цел да покаже, че политическата действителност се е трансформирала.

Който и да поеме в този момент ръководството в Зимбабве, ще има потребност от поддръжката на армията, само че това не значи, че тези, които стоят зад завземането на властта, могат да чакат свободно царуване. До през вчерашния ден деликатно следеният и следен от страната китайски вестник " Глобал таймс " предупреждаваше, че възможна продължителна неустойчивост в Зимбабве може да спре по-нататъшните китайски вложения. За Африка краят на епохата на Мугабе може да бележи началото на нова глава в намесата на Китай на континента. /БТА/

Питър Апс е коментатор на " Ройтерс " по международните въпроси и написа за интернационалните връзки, глобализацията, споровете и други тематики. Изразените тук отзиви са персонално негови.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР