Бързи и навремени са били мерките на страната ни в

Бързи и навремени са били мерките на страната ни в ...

Борисов: Всяка страна ще се спасява сама!.


Бързи и навремени са били мерките на страната ни в борбата с коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг след заседанието на Европейския съвет, където се обсъди ситуацията заради Covid 19. Още по тематаКоронавирусът и политиката: Ще поеме ли САЩ курс към социализъм?26 мар 2020 21:3084Пандемията събра европейските лидери: Как ще се справят?26 мар 2020 20:2512Светът срещу COVID-19: Мерките на ЕС и САЩ за икономическата криза26 мар 2020 07:1036 САЩ спират издаването на визи заради COVID-1919 мар 2020 14:238

Той обясни, че в момента се говори за три варианта как ще бъдат разпределяни парите при борба с пандемията.  По думите му всяка една държава сама решава своите въпроси, докато се намерят решения, но първи ще се спасят тези в Еврозоната. "Към днешна дата за пари не се говори, а за принципа, по който ще се разбираме в бъдеще", уточни Борисов.

Премиерът обясни, че страната ни ще помага с каквото може на другите европейски държави, не само с писма, но и със съпричастност. Борисов заяви, че по време на  заседанието се е обсъждало и състоянието на европейската икономика. Като тема се е разисквала и ситуацията с медицинските облекла и маски.

Борисов коментира и въпроса за бързите тестове като обясни, че такива има у нас, а от тях 1000  ще бъдат отделени за няколко групи - полицаи, шофьори на градски транспорт и на линейки.  "Те са кръвни и в рамките на 10 минути дават не само предполагаемо заболяване, а дали има антитела.", уточни той и обясни, че нито една държава няма необходимия брой тестове.

"Като дойде пикът ще се наложи да се тестват по 20 000 на ден", каза той и предположи, че това ще стане през май. Борисов обясни, че за тогава ще имаме необходимото количество тестове.

Премиерът  подчерта още, че Българи се справя прекрасно и с мигрантската криза по време на кризата.
По публикацията работи: Петя Славова

Източник: dnes.bg