Бързата еволюция на изкуствения интелект и роботите могат да закрият

...
Бързата еволюция на изкуствения интелект и роботите могат да закрият
Коментари Харесай

До 2030 г. 800 милиона работни места може да изчезнат заради автоматизацията

Бързата еволюция на изкуствения разсъдък и роботите могат да закрият сред 400 и 800 милиона работни места в целия свят до 2030 година, показва ново проучване на McKinsey Global Institute. Според откривателите до 60% от дейностите могат да бъдат автоматизирани.

Докладът твърди, че загубата може да бъде обезщетена от увеличение на продуктивността, стопански растежа и други фактори.

Но въпреки всичко запазването на висок % заети ще бъде прекомерно мъчно, защото стопанската система и пазарът на труда ще имат потребност от цялостна смяна.

Малко по-бавен ритъм на автоматизация ще сложи под риск 39 милиона работни места в Съединени американски щати, а по-бърз - 73 милиона. Въпреки евентуалните загуби, към 20 милиона души могат да бъдат преместени на позиции, в които дневните им задания ще се разграничават от досегашните, само че не прекалено много.

 Бил Гейтс желае роботите да заплащат налози, само че Европа не е съгласна
Бил Гейтс желае роботите да заплащат налози, само че Европа не е съгласна

Старият континент изостава в развиването на високите технологии, счита еврокомисар

Какъвто и сюжет да се развие, най-малко една трета от работната ръка в Съединени американски щати би трябвало да бъде преквалифицирана. За Япония този дял е половината.

При същия сюжет Китай и Индия ще изгубят 236 и 120 милиона работни места надлежно. За Япония най-лошият сюжет е 30 милиона, а за Германия - 17 милиона.

Работните места, които са най-застрашени от изгубване, най-често са свързани с физически труд или елементарно предвидими дейности - като да вземем за пример оператори на машини или продавачи в заведения за хранене за бързо хранене. Таксиметровите водачи също би трябвало да обмислят преквалификация, както и касиерите.

Позициите, които ще останат в ръцете на хората, са свързани с високо обучение и взимане на решения - мениджъри, инженери, учени, учители и водопроводчици. Най-малък късмет да бъдат сменени от роботи имат хирурзите.

 Родината на Skype обмисля да направи роботите свои жители
Родината на Skype обмисля да направи роботите свои жители

Нов законопроект може да даде статут на юридическо лице на изкуствения разсъдък
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР